Богатството на най-богатия човек в света Джеф Безос достигна рекордните 180 милиарда долара на фона на повишаващите се цени на акциите на неговата компания Amazon. Това съобщи Forbes.

Безос за втора поредна година е най-богатият в САЩ

Безос за втора поредна година е най-богатият в САЩ

Състоянието на бизнесмена се оценява на 114 милиарда долара

Капитализацията на Amazon достигна 1,52 трилиона долара. Така Безос, който притежава 11,1% от акциите на онлайн търговеца на дребно, надхвърли $ 181,5 млрд. Forbes подчертава, че това е рекорд за цялото време от началото на статистика.

В понеделник капитализацията на Amazon за първи път надхвърли 1,5 трилиона долара.

Джеф Безос детронира рекорд на Бил Гейтс

Джеф Безос детронира рекорд на Бил Гейтс

Размествания в класацията на милиардерите

През април Forbes за трети пореден път постави Безос на първо място в списъка на най-богатите хора в света. Тогава състоянието му беше оценено приблизително на 113 млрд. долара.

Второто място зае един от основателите на Microsoft Corporation, Бил Гейтс, с 98 млрд. долара. Генералният директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно се изкачи на трето място със своите 76 милиарда долара.

Amazon, която продава стоки и услуги по интернет, е основана от Bezos в САЩ през 1994 година.

Черният петък позлати Джеф Безос

Черният петък позлати Джеф Безос

Само за ден основателят на "Амазон" спечели $2,4 млрд.

От продажбата на книги и записи корпорацията постепенно премина към продажба на видеозаписи, видео игри и потребителска електроника, а също така беше първата в Съединените щати, която предложи на потребителите на своя уебсайт услуга за изтегляне на платен филм с възможност да ги гледат без интернет връзка.