Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че правителството на Франция е "решено" да наложи данък върху най-големите технологични компании, който би могъл да възлезе на около 500 млн. евро годишно, съобщават френските медии.

Около 30 технологични гиганта, повечето от които участват в рекламата и продажбата на потребителски данни, ще бъдат засегнати от това увеличение на данъците. Повечето от тях като Alphabet (компанията майка на Google), "Амазон", "Фейсбук" и Apple са базирани в САЩ.

Австрия налага 3% данък на технологичните гиганти

Австрия налага 3% данък на технологичните гиганти

Данъкът ще е допълнение към планирания дигитален данък на ЕС

По време на среща на финансовите министри на еврозоната в Букурещ, Льо Мер оправда мярката с необходимостта от "повече справедливост и ефективност" в глобалната данъчна система. През миналия месец Европейският съюз не успя да постигне консенсус относно въвеждането на дигитален данък, обхващащ целия съюз, за големите технологични компании. Предложеният данък от 3% за фирмите, които оперират на територията на Европейския съюз, би възлизал на 750 млн. евро за целия блок.

Франция ще се превърне във втората страна от ЕС, която ще наложи дигитален данък върху големите технологични компании, след като Австрия прие подобен правителствен план тази седмица, като очаква да събере повече от 200 млн. евро годишно от интернет бизнеса.

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple