Министрите на търговията на страните от Г-7 предупредиха, че ако е необходимо, ще използват своите "търговски инструменти", за да се противопоставят на практики, които изкривяват пазара, съобщава "Ройтерс".

Най-новото им изявление показва втвърдяване на тона в сравнение с предишно комюнике.

Министрите от Г-7 се срещнаха в Южна Италия, след като по-рано този месец Европейският съюз наложи мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, в опит да защити автомобилната индустрия на 27-членния блок от китайски електромобили, които според ЕС получават големи субсидии.

"Ще продължим да се борим с непазарните политики и практики, както и с вредния непазарен свръхкапацитет и други изкривявания на пазара, произтичащи от тях", се посочва в изявлението на Г-7 от шест страници, в което не се споменава конкретно Китай.

Лондон се надява някои търговски ограничения на ЕС да бъдат премахнати

Лондон се надява някои търговски ограничения на ЕС да бъдат премахнати

Той също така потвърди, че иска да осигури взаимно признаване на определени професионални квалификации с 27-членния блок на ЕС.

"За тази цел оставаме ангажирани с ефективното използване на нашите търговски инструменти и, ако е подходящо, разработваме нови инструменти, за да установяваме, оспорваме и противодействаме на тези практики, както и да насърчаваме по-строги международни правила и норми, заедно с партньори", се добавя.

Тонът на днешното изявление е по-твърд от този на окончателното комюнике, публикувано миналата година след министерска среща на Г-7 в Япония, което се съсредоточи повече върху обезсърчаването на протекционизма и изкривяването на пазара, отколкото върху разгръщането на търговски инструменти.

Освен митата, инструментите за ограничаване на нелоялните практики може да включват по-строги правила за контрол на чуждестранните инвестиции като тези, които ЕС предложи в началото на тази година.

Великобритания - единствената европейска членка на Г-7, която не е в ЕС, вчера сигнализира, че не е готова да последва Брюксел в налагането на данъци върху китайските електромобили, заявявайки, че нейните автомобилни компании не са се оплакали от нелоялни практики от конкуренти.

Китай предупреждава за риск от търговска война с ЕС

Китай предупреждава за риск от търговска война с ЕС

Ходът на ЕС относно митата за електромобилите потопи търговските връзки с Китай до ново историческо дъно

Министрите посочиха и че "икономическата устойчивост изисква намаляване на рисковете чрез диверсификация и намаляване на критичните зависимости", очевидно имайки предвид доминирането на Китай в критичните вериги за доставки.

"Признаваме, че непазарните политики и практики не само подкопават свободния и справедлив международен икономически ред, основан на правила, но могат и да изострят стратегическите зависимости и уязвимости и да възпрепятстват устойчивото развитие на нововъзникващите и развиващите се страни", се отбелязва в изявлението.

В Г-7 участват Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати, като Европейският съюз също е поканен да участва.

Китай и ЕС започват консултации за антисубсидийното разследване

Китай и ЕС започват консултации за антисубсидийното разследване

ЕС и Китай са въвлечени в ескалираща търговска война, като ЕС обяви мита върху китайски електрически превозни средства