Китай и Европейският съюз (ЕС) се договориха в събота да започнат консултации относно антисубсидийното разследване срещу китайски електрически превозни средства. Това съобщава Politico, като цитира публикация в социалните мрежи на китайското министерство на търговията.

"На 22 юни министърът на търговията Ван Вентао и изпълнителният вицепрезидент и комисар по търговията на Европейската комисия Валдис Домбровскис проведоха видео разговори по искане на последния, публикува китайското министерство в X, бивш Twitter. Двете страни се съгласиха да започнат консултации относно антисубсидийното разследване на ЕС за електрически превозни средства с произход от Китай."

В изявление търговският говорител на Европейската комисия (ЕК) Олоф Гил каза, че Домбровскис и китайският министър са провели "откровен и конструктивен разговор в събота относно антисубсидийното разследване на ЕС за акумулаторни електрически превозни средства, произведени в Китай".

"Двете страни се съгласиха да се ангажират въз основа на факти и при пълно зачитане на правилата на СТО, добави той. ЕС подчерта, че всеки договорен резултат от нейното разследване трябва да е ефективен за справяне с вредоносното субсидиране. Двете страни ще продължат да се ангажират на всички нива през следващите седмици".

Припомняме, че ЕС и Китай са въвлечени в ескалираща търговска война, като ЕС обяви мита върху китайски електрически превозни средства по-рано този месец, а Пекин стартира антидъмпингово разследване на продуктите от свинско месо в ЕС.

ЕС е отворена за дискусии относно митата върху китайските стоки, заяви Роберт Хабек

ЕС е отворена за дискусии относно митата върху китайските стоки, заяви Роберт Хабек

Той също уточни, че до ноември има време за диалог между ЕС и Китай

По време на посещението си в Китай германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че вратата на Европейския съюз е отворена за дискусии относно митата на ЕС върху китайските стоки.

"Това, което предложих на моите китайски партньори днес, е, че вратите са отворени за дискусии и се надявам, че това послание беше чуто", каза той в първото си изявление в Шанхай след срещи с китайски официални лица, проведени тази сутринта в Пекин.

Той също уточни, че до ноември има време за диалог между ЕС и Китай по тарифните въпроси и че той вярва в отворените пазари, но че пазарите изискват равни условия.

Временните мита на ЕС трябва да се прилагат до 4 юли, като антисубсидийното разследване ще продължи до 2 ноември, когато могат да се прилагат окончателни мита, обикновено за пет години.

"Това отваря фаза, в която преговорите са възможни, дискусиите са важни и е необходим диалог", категоричен е Роберт Хабек.

Германският министър на икономиката бе на посещение в Китай, като това е първото на високопоставен европейски служител, откакто Брюксел предложи по-високите мита върху вноса на китайски електромобили. 

Германия против новите мита на ЕС върху китайските електромобили

Германия против новите мита на ЕС върху китайските електромобили

Берлин се надява да предотврати или поне да смекчи мярката