Гърция посъветва търговските кораби, плаващи в Червено море и Аденския залив, да избягват йеменски води, да задържат само необходимия екипаж на мостика и да следват предупрежденията, издадени от морските власти, за да избегнат атаки в района, предава Ройтерс

Гръцките корабособственици контролират около 20% от световния търговски флот по отношение на товароносимостта.

В събота беше издадено предупреждение от министерството на корабоплаването, тъй като неотдавнашните атаки на свързаната с Иран въоръжена групировка на хусите срещу плавателни съдове принудиха водещите корабни компании да пренасочат маршрута си през нос Добра надежда, заобикаляйки Африка, за да избегнат Суецкия канал, най-краткия корабен маршрут между Европа и Азия.

Според документ, видян от Ройтерс, корабите също трябва да провеждат противопожарни тренировки за редовни проверки на оборудването си за безопасност, преди да достигнат бреговете на Йемен, и са посъветвани да плават през южната част на Червено море и протока Баб-ел-Мандеб през нощта.

Хусите, които контролират голяма част от Йемен, казват, че атаките срещу кораби са отговор на военната кампания на Израел в управляваната от Хамас ивица Газа и предупредиха, че те ще продължат, докато Израел спре офанзивата.

Атаките започнаха да оказват влияние върху световната търговия и накараха Съединените щати да започнат многонационална операция за защита на търговското корабоплаване в Червено море.

Гърция преговаря с представители на Европейския съюз и САЩ и е готова да участва във всяка международна инициатива за морска сигурност, казаха правителствени служители в сряда, цитирайки гръцкия министър на корабоплаването Христос Стилианидис.

Италия обмисля участие в коалицията за отбрана на кораби в Червено море

Италия обмисля участие в коалицията за отбрана на кораби в Червено море

Рим ще вземе решение до края на седмицата