Интерконекторът, който ще свърже гръцкото пристанище Александруполис (Дедеагач) с Трансадриатическия газопровод (TAP), ще превърне града в нов енергиен хъб. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в края на своето посещение на пристанище Александруполис.

"Пристанище Александруполис ще се развива, ще стане пристанище - врата за Централна и Източна Европа и ще играе изключително важна роля за града и региона в близките години. Новият терминал за втечнен природен газ, който ще бъде построен на няколко мили от тук и интерконекторът, който прави връзката с TAP, ще превърнат Александруполис и Тракия в нови енергийни хъбове" е казал министър Никос Дендиас.

Припомняме, че на 31 декември 2020 година започнаха доставките на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор. За първи път в историята Азербайджан изнася своя природен газ на европейския пазар по тръбопровод. Като има вече пряк достъп до европейския пазар, който е най-големия вносител на природен газ в света, Азербайджан диверсифицира своите експортни възможности. По TAP, който представлява европейската част на Южния газов коридор, ежегодно ще се доставят осем милиарда кубически метра природен газ за Италия и по един милиард кубически метра за Гърция и за България.