Гърция има готовност да въведе европейския COVID сертификат за пътуване преди официалното му въвеждане в целия ЕС на 1 юли, съобщава "Ройтерс".

Целта е да привлече повече чуждестранни туристи и да спаси туристическия си сектор от второто поредно лято, застрашено от коронавируса.

Гърция беше един от първите поддръжници на идеята за сертификат, който да облекчи ограниченията за пътуване в Европейския съюз. Надеждите на страната са, че по този начин икономиката ще бъде извадена от рецесията чрез увеличаване на приходите от туризъм.

Миналата седмица Европейският съвет и Европейският парламент постигнаха споразумение за цифровия зелен сертификат. С него се удостоверява, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или е имало скорошен отрицателен резултат от тест, или се е възстановило от инфекцията. На практика това са три отделни удостоверения. Общата рамка на ЕС ще позволи на държавите членки да издават сертификати, които след това ще бъдат приемани в други държави от ЕС.

Евроинституциите се споразумяха: COVID-сертификатът ще улеснява движението, тестовете – на достъпни цени

Евроинституциите се споразумяха: COVID-сертификатът ще улеснява движението, тестовете – на достъпни цени

ЕС отделя 100 млн. евро...

Очаква се след седмица ЕП да приеме закон. Повече от дузина страни от ЕС, включително Франция и Испания, са се съгласили да тестват системата преди стартирането й на 1 юли.

При представянето на сертификата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че Гърция е готова да го въведе преди 1 юли. Той призова и останалите страни да го направят, за да бъдат избегнати усложненията на двустранните договорки.

Безплатният сертификат ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат.

Туризмът съставлява 1/5 от икономиката на Гърция. През 2020 г. обаче страната посрещна едва 7 милиона туристи, а отчетените приходи са само 4 млрд. евро. За сравнение, през 2019 г. Гърция регистрира рекордните 33 милиона посетители и 18 млрд. евро приходи.

Очакванията на Атина са, че през този летен сезон ще бъдат достигнати наполовина нивата, наблюдавани през 2019 г.

ЕП иска ЕС да въведе COVID сертификати за максимум една година

ЕП иска ЕС да въведе COVID сертификати за максимум една година

Удостоверенията няма да са документ за пътуване или предпоставка за упражняване на правото на свободно движение