Руският енергиен гигант "Газпром" настоява за потвърждаване размера на дълга на Молдова за доставен газ, съобщава "Интерфакс".

По този начин компанията коментира изявлението на молдовското министерство на енергетиката за одита на историческия дълг на  "Молдовагаз".

"Трябва да се отбележи, че одиторският доклад не премина одобрението на Надзорния съвет на "Молдовагаз", както е предвидено в споразуменията между "Газпром" и правителството на Молдова. Одиторът и условията на търга за закупуване на услугите му бяха определени едностранно от молдовската страна без споразумение с Газпром и Молдовагаз, припомнят от руската компания.

"Заключенията на одитора не могат по никакъв начин да повлияят на размера и валидността на посочения дълг, особено след като той е потвърден в документите, редовно подписвани от "Газпром" и "Молдовагаз", и в съответните решения на международния арбитраж", заявяват от компанията. "Газпром" категорично не е съгласен с изявленията на молдовската страна и възнамерява да продължи да защитава правата си по всички възможни начини", обобщава руският концерн.

По-рано в сряда беше съобщено, че правителството на Молдова се е съгласило да плати само $8,6 милиона като дълг на републиката за газ към Газпром. Това заяви министърът на енергетиката на Молдова Виктор Пърликов, представяйки резултатите от одита на дълга на "Молдовагаз" към руския концерн.

"Това е резултат от по-сложни изчисления, свързани както с дълга, така и с претенциите, които можем да предявим към "Газпром", обясни Пърликов сумата от 8,6 млн. долара.

Размерът на недокументираните дългове, според него, е 276 милиона долара.

Дългът на Молдова за газ се превърна в спорна тема по отношение на Молдова и Газпром през 2021 г. Руската компания смята, че дългът на Молдова за газ е 709 милиона долара, от които самият дълг е 433 милиона долара, а останалата част е неустойка за забавени плащания.

Президентът на Молдова: Не дължим 800 млн. долара на "Газпром"

Президентът на Молдова: Не дължим 800 млн. долара на "Газпром"

Според Сметната палата на Молдова дългът е 590.8 млн. долара

Припомняме, че по-рано този месец, президентът на Молдова Мая Санду обяви, че проверката на международната одиторска компания, наета от правителството ѝ, не потвърждава то да дължи 800 милиона долара на "Газпром".

Според президента молдовските власти са отхвърлили предложението да подпишат договор с руската холдингова компания за изплащане на подобен дълг, защото по думите ѝ това били ужасно много пари.

"Искаше им се бързо да ни излъжат", заяви Мая Санду пред молдовски вестник.

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов обявил, че дългът е 433 млн. долара, но като се вземат предвид и забавените плащания, то общата сума достига 709 млн. долара.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

По данни на Сметната палата на Молдова, която също е извършила своя проверка и е написала одитен доклад, дългът е 590.8 млн. долара. До този момент сумата от 800 млн. долара, за която днес заговори Санду, не е била споменавана.