От началото на годината руската компания "Газпром" е намалила добива на газ с 19,6% на годишна база до 394,1 млрд. куб. м.

Според доклада на холдинга износът на газ за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) е намалял с 45,1% (с 80,2 млрд. куб. м) до 97,8 млрд. куб. м за 11,5 месеца.

Едновременно с това руските издания цитиран изявлението на "Газпром" с удивителна, но не за намалелия добив и износ, а за оценката на руския холдинг, който заявява, че в момента Европа тегли рекордни количества газ от своите газохранилища. На 13 декември Европа била извадила рекордните 738 млн. куб. м газ. Не става ясно откъде "Газпром" разполага с тази статистика.

Среднодневният износ на "Газпром" през декември се е увеличил с 30% в сравнение с този през миналия месец ноември до 173,3 млн. куб. м, сочат данните на холдинга. "Газпром" продължава да доставя газ според потвърдените заявки. Търсенето на газ от газопреносната система на "Газпром" на руския вътрешен пазар е намаляло с 5,2% (с 12,5 млрд. куб. м) за 11,5 месеца.

На фона на ниските температури от 1 до 9 декември доставките към руските потребители са достигнали рекордни количества, отбелязва "Газпром".

Износът на руски газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир" продължава да нараства съгласно двустранния дългосрочен договор между Газпром и CNPC. Доставките редовно надвишават дневните договорени количества, се казва в изявление на "Газпром".