Възобновени са доставките на руски газ за Италия през Австрия, съобщава "Блумбърг".

Това донесе известно облекчение на цените на синьото гориво в Европа.

Бенчмарк фючърсите на газа паднаха с цели 3%, след като "Газпром" обяви, че е намерил решение с италианските купувачи за преодоляване на регулаторните промени в Австрия от края на септември, които възпрепятстваха транзитните потоци, се посочва в изявление на руския енергиен гигант в "Телеграм".

Италианската енергийна компания "Ени" потвърди възобновяването на газовите потоци, отбелязвайки, че проблемът е решен. Австрийският регулатор E-Control също потвърди, че, изглежда, е намерено решение.

Доставките на тръбен газ за Италия, минаващи през Австрия, бяха прекратени в събота заради регулаторен спор и ясно показаха, че Европа все още зависи от руския газ дори след като потоците по "Северен поток" бяха спрени за неопределено време. Има известна предпазливост относно следващия ход на Русия, след като саботажът, извършен върху инфраструктурата на "Северен поток", причини огромни течове на синьо гориво в датски и шведски води.

Европейските газови фючърси падат с 13%

Европейските газови фючърси падат с 13%

Перспективите за доставките се подобряват

Спирането на транзитните потоци се дължи на това, че "Газпром" не е платил гаранция на австрийския оператор за пренос на газ към Италия, обясни на 3 октомври Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на "Ени".

Европейските цени на газа паднаха до 157 евро за мегаватчас днес, но нямаше съществена разлика към 9.33 часа виенско време.

Споровете относно регулирането и договорните клаузи бяха използвани от "Газпром" като начин за ограничаване на доставките на руски газ за Европа на фона на влошаващите се отношения със Запада, след като президентът Владимир Путин започна война в Украйна.

По-рано тази година Кремъл поиска т. нар. "неприятелски държави" да плащат за руския тръбен газ в рубли и спря доставките на синьо гориво за страните, които отказаха да направят това.

Русия орязва с още 1/3 доставките на газ за Италия

Русия орязва с още 1/3 доставките на газ за Италия

При пълно спиране на синьото гориво страната ще изпадне в рецесия