Цените на европейските газови фючърси се понижиха в понеделник, тъй като перспективата за доставки се подобри през последните часове на фона на нови съобщения за увеличаване на потока от различни страни в района.

Въпреки някои негативни доклади, фючърсите на природен газ в Обединеното кралство за доставка през ноември се понижиха с 13,57%. Цените на природния газ в Европа паднаха на фона на признаците, че континентът ще може да преживее тази зима с достатъчно запаси, приток на LNG и стъпки, предприети от Европейския съюз за овладяване на кризата, пише "Блумбърг".

Бенчмарк фючърсите се понижиха с цели 9,7%. Европейското търсене вероятно ще спадне с рекордните 10% тази година и с още 4% през следващата година поради високите цени, според Международната агенция по енергетика. Мерките за спестяване на газ ще бъдат от решаващо значение за подпомагане на запасите до края на зимата дори при намаляващите руски доставки, се казва в съобщението.

Намаленото потребление ще даде на Европейския съюз малко място за глътка въздух, докато се опитва да предотврати недостига и спирането на тока. Миналата седмица министрите подкрепиха мерки, включително цел за намаляване на потреблението на електроенергия и такси за свъхпечалба от енергийните компании, тази седмица вероятно ще бъдат предприети още стъпки. Въпросът за тавана на цените на газа на едро ще се върне на масата.

Намаляването на доставките в Русия отекна в икономиката. Напрежението нарасна наскоро след взривовете в тръбопроводите "Северен поток", които европейските политици наричат ​​саботаж и страните засилиха сигурността на ключови енергийни активи. Газът е спрял да изтича от три прейъснати връзки, според Газпром PJSC, който също каза, че може да достави до Европа през единствената неповредена секция на изоставения тръбопровод Северен поток 2, ако европейските регулатори одобрят това. Много малко вероятно е обаче да получат одобрение.

Изтичането на Северен поток изглежда слага край на "надеждите за краткосрочно възстановяване на руските потоци", каза Патрисио Алварес, анализатор в Bloomberg Intelligence. "Рекордният приток на втечнен природен газ и по-големият внос от Норвегия помагат за заместването на руските доставки", но все още съществува риск от недостиг тази зима, каза той.

Руският газ все още тече към Европа през Украйна, но опасенията за спирането ще останат, докато войната продължава. Има и доставки през тръбопровода Турски поток за някои по-малки потребителски страни и Турция. През уикенда "Газпром" спря доставките за Италия в явна битка за регулиране в Австрия. Eni SpA работи с "Газпром" и Австрия за възстановяване на потоците.

Холандският газ за доставка през ноември, еталон за Европа, падна с 9,2% до 171,50 евро за мегаватчас до 15:40 ч. в Амстердам. Еквивалентният договор в Обединеното кралство падна с близо 14%.

Остава голям въпрос относно способността на Европа да попълни местата за съхранение през следващата година при липсата на обичайните количества руски газ. Резервите в момента са запълнени на около 88%, подпомогнати от големия внос на втечнен природен газ, но те ще намалеят през следващите по-студени месеци.

МАЕ каза, че мерките за пестене на газ ще бъдат от решаващо значение за минимизиране на изтеглянията от хранилища и разтягане на запасите до края на отоплителния сезон.

"Много малко вероятно е европейците да замръзнат тази зима поради прекъсване на доставките на газ. Именно търсенето ще трябва да реагира, за да балансира пазара и да избегне категорични съкращения на доставките."

КЕВР утвърди цена на газа за октомври от 233 лв./MWh

КЕВР утвърди цена на газа за октомври от 233 лв./MWh

Цената е по-ниска с близо 34% от тази през септември

Министрите на енергетиката на ЕС одобриха в петък (30 септември) пакет от мерки за намеса в пазарите на електроенергия и намаляване на високите цени на енергията по време на заседание на Съвета в Брюксел. Но основната тема на деня бе как да се справим със самата цена на газа - и има различни мнения за това кой е най-добрият начин да се продължи, пише "Файненшъл таймс".

Предложението, което бе договорено за по-малко от месец, включва задължителни спестявания на електроенергия, ограничение на свръхприходите от производители на електроенергия като възобновяеми енергийни източници и атомни електроцентрали и така наречения "механизъм за солидарни вноски" за изкопаеми горива. Съгласно новите правила страните от ЕС ще бъдат задължени да намалят потреблението на електроенергия с пет процента по време на пиковите часове, т.е. когато търсенето на електроенергия е най-високо.

Министрите на енергетиката също се съгласиха временно да ограничат до 180 евро за мегаватчас (MWh) цената, на която нисковъглеродните електроенергийни компании продават електроенергия. Те твърдят, че възобновяемите енергийни източници и атомните електроцентрали са направили "неочаквано големи финансови печалби през последните месеци" поради ролята на газа като механизъм за определяне на цените за крайната цена на електроенергията.

Въпреки критиките за риска от създаване на смесица от мерки, които биха могли да възпрепятстват инвестициите във възобновяеми енергийни източници, министрите въведоха някои възможности за гъвкавост за отделните държави-членки. Те включват възможността за задаване на различни и по-високи тавани за различните видове производство на електроенергия. И накрая, споразумението включва също данък върху компаниите за изкопаеми горива, покриващ 33 процента от облагаемите свръхпечалби, реализирани през 2022 г. и/или 2023 г.

Първоначалното предложение на Европейската комисия гласи, че вноската за солидарност трябва да бъде изчислена за тригодишна базова линия (2019-2021 г.), но правителствата го разшириха, за да обхванат и 2018 г. Това се разглежда от зелените групи като "вратичка" и пропусната възможност за подкрепа на най-уязвимите домакинства и предприятия в Европа, които се борят да плащат растящите си сметки за енергия.

В неофициален документ изпълнителният орган на ЕС изложи три идеи: определяне на таван на цените за вноса на руски газ, договаряне на по-ниска цена на газа с други доставчици като тези, намиращи се в Норвегия и установяване на таван на цената на газа, използван за производство на електроенергия на пазара на ЕС.

Брюксел иска държавите-членки на ЕС да наберат 140 милиарда евро от печалбите на енергийните компании, за да смекчат удара от рекордно високите цени тази зима, което би се равнявало на нови такси в отговор на кризата с Украйна. "В тези времена е грешно да се получават изключителни рекордни печалби, облагодетелствани от война и на гърба на потребителите", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато очертаваше предложенията за насочване на свръхпечалби обратно към домакинствата и бизнеса.

Според ЕК, държавите-членки имат свои собствени схеми за ограничаване на покачването на цените и са в състояние да въведат "по-амбициозни мерки", ограничаващи приходите на производителите на електроенергия, стига да не изкривяват пазарите и са в съответствие със законодателството на ЕС.

Дипломати и служители обаче прогнозираха, че държавите-членки ще искат по-голяма гъвкавост в предложения регламент на ЕС, за да отчетат собствените си национални мерки, ограничаващи покачването на цените, както и различните индустриални структури.

"Има смисъл да се съгласим с общоевропейски цели и мерки, но без да позволим национална гъвкавост за това как да стигнем до там, рискуваме да разбием пазарите, които се опитваме да поправим", каза дипломат от ЕС.