Тази сутрин руската компания „Газпром" потвърди, че украинската „Нафтогаз" напълно се е изплатила за доставките на руски газ за месец май.
Потвърждението идва с официално съобщение от управлението на „Газпром".

Припомняме, в началото на месеца руският премиер Владимир Путин за пореден месец предупреди, че Украйна не разполага с финансов ресурс да изплати дължимото за доставките и поиска Европейският съюз да окаже натиск и да се включи в подсигуряването на транзита на руския газ за Европа.

Тогава бе получено и официално предупреждението в България, че транзита може да бъде спрян.

От своя страна украинският президент Юшченко увери, че Украйна ще плати на „Газпром". Още в петък от президентството бе съобщено, че са преведени 500 милиона долара за доставките за май месец.

Тогава обаче Виктор Юшченко призна, че никога до този момент положението със заплащането не е било толкова кризисно.

По данни на „Нафтогаз" за май 2009 година компанията е получила от "Газпром" 2.376 милиарда кубически метра газ, в това число и за подземните хранилища. Общата стойност е 646.8 милиона долара.

Контрактът, който бе сключен в началото на годината и с който приключи зимната газова криза, предвижда „Нафтогаз" да се издължава не по-късно от седмо число на месеца след доставката.

В тази връзка, срещата насрочена за днес, между ръководството на „Газпром" и представители на техните компании потребители в Европа няма да се състои.

Отменя се и визитата в Москва на изпълнителния директор на „Булгаргаз" ЕАД и член на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг" ЕАД Димитър Гогов.