Вицепремиерът и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек ще подчертае решимостта на страната да продължи търговските връзки с Китай по време на посещението си, започващо в петък. Въпреки това, търговски експерти отбелязват, че икономическите и политическите фактори все повече благоприятстват отношенията между Германия и САЩ, предава Ройтерс.

По време на визитата си, Хабек ще обясни на китайските официални лица неотдавнашното решение на Европейския съюз за налагане на мита върху китайските електрически превозни средства и ще се стреми да намали риска от ответни мерки от страна на Китай, които биха могли да навредят на германския експортен бизнес там.

Официални данни, публикувани в петък, подчертаха промяната в търговските отношения: германският износ за Китай през май е намалял с 14% в сравнение с предходната година, докато износът за Съединените щати е нараснал с 4.1%. В първото тримесечие на 2024 година търговията между Германия и Китай възлиза на 60 милиарда евро, докато обемът на търговията между Германия и САЩ достига 63 милиарда евро, прекъсвайки осемгодишната тенденция Китай да бъде най-големият търговски партньор на Германия.

Германският вицеканцлер Роберт Хабек отива в Китай с деликатна мисия

Германският вицеканцлер Роберт Хабек отива в Китай с деликатна мисия

Берлин балансира между политически и бизнес интереси

Изпълнителният директор на Германската търговска камара в Източен Китай Максимилиан Бутек заяви, че германските търговски партньори продължават да вярват в китайския пазар, очаквайки възстановяване на търсенето през следващите няколко години. Въпреки това, ако доверието в частния сектор и сред потребителите в Китай остане ниско, е възможно Съединените щати да се утвърдят като водещ търговски партньор на Германия.

Германия също така има намерение да намали зависимостта си от търговията с Китай, обвинявайки страната в "несправедливи практики" в първия си стратегически документ за Китай, публикуван миналата година. Въпреки това, германските власти все още не са предприели конкретни политически стъпки за намаляване на тези зависимости.

Германия против новите мита на ЕС върху китайските електромобили

Германия против новите мита на ЕС върху китайските електромобили

Берлин се надява да предотврати или поне да смекчи мярката