Очаква се Германия да влезе в рецесия през третото тримесечие на 2022 г. Това обяви германското Министерство на икономиката.

Прогнозата е да има три последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Ведомството отбелязва, че икономическата ситуация в страната се е "влошила значително на фона на прекратените доставки на газ от Русия", което кара енергоемките индустрии "непропорционално да намаляват" производството си.

От министерството посочват, че рецесията "едва ли ще остави следи на пазара на труда". Отбелязва се, че пазарът се "оказва стабилен в кризата" поради недостиг на квалифицирани работници.

Германия върви към рецесия

Германия върви към рецесия

Това се посочва в месечния доклад на Бундесбанк

От ведомството добавят, че увеличението на минималната работна заплата подкрепя домакинствата с ниски доходи, а неотдавнашното повишаване на нивата на безработица е "почти изцяло" причинено поради притока на бежанци от Украйна.

В месечния доклад на Германската централна банка (Бундесбанк) за септември беше посочено, че има все повече признаци, че германската икономика ще изпадне в рецесия през следващите тримесечия. 

Германия регистрира първия си месечен търговски дефицит от 1991 г. насам през май в резултат на по-високите цени на вноса.