Най-големият авиопревозвач в Гърция "Егейските авиолинии" (Aegean Airlines) представи три нови самолета Airbus A320neo, ново лого и униформа на служителите по време на презентация, съобщи "Катимерини".

Очаква се гръцката авиокомпания, член на авиокомпанията Star Alliance, да получи още три Airbus до средата на лятото и други 46 - A320neo и A321neo до 2025 г. Договорът предвижда опция за купуването на допълнителни 12 самолета. Така общата бройка ще се увеличи до 58 самолета.

"Това е най-голямата частна инвестиция в Гърция, оценена на 2,5-3 милиарда долара на пазарни цени", се казва в съобщението на компанията.

"Днес е светъл ден за света на бизнеса. Гръцка компания прави най-голямата частна инвестиция, правена някога в авиационния сектор", каза премиерът Кириакос Мицотакис. Той присъства на представянето на плановете на компанията.

"Правителството активно насърчава предприятията, които се фокусират върху авангардни технологии, зачитат човешките ресурси и следват изискванията за зелен растеж", добави Мицотакис.

Изпълнителният директор на "Егейските авиолинии" - Димитрис Героянис, отбеляза значението на инвестицията, като повтори ангажимента на компанията за непрекъснат растеж.

"2020 г. означава ново начало, с нова динамика, нов потенциал и нова идентичност за Егейско море. Следващите 24 месеца ще бъдат изключително креативни за нас, тъй като ще проектираме обновената ни продуктова оферта. За всички нас новият самолет представлява преди всичко платформа, която позволява на нашите хора да работят последователно за създаване на по-добро пътуване за нашите пътници ", каза Димитрис Героянис.

"Горд съм, защото днес, започвайки с новия самолет, започваме нов творчески цикъл с нови услуги, с още повече иновации за нашите пътници", заяви президентът на авиокомпанията Ефтихиос Василакис при представянето на техническата база на превозвача на Атинското международно летище.

Новият самолет ще започне полетите си в рамките на февруари, като първият самолет ще изпълнява полета Атина-Мюнхен от петък, 14 февруари.