Гърция ще бъде неспособна да продължи да изпълнява финансовите си ангажименти, ако не получи поредния транш по кредитната програма на стойност 12 млрд. евро. Това заяви в телевизионно интервю финансовият министър на страната Георгиос Папаконстантину, цитиран от БГНЕС.

"Международният валутен фонд иска гаранции, че за 2012 г. финансирането на Гърция ще бъде обезпечено от страните на Евросъюза. Едва когато получи такива, Фондът ще преведе поредният транш от 12 млрд. евро (част от заема на обща сума 110 млрд. евро-бел.ред)", каза Папаконстантину.

"Ако траншът не бъде преведен, всички държавни разходи ще бъдат замразени, като в това число няма да бъдат изплащани заплатите на държавните служители и пенсиите", предупреди той.

Изявлението си министърът направи непосредствено след заседанието на правителството, на което бе обсъдена средносрочната икономическа програма за 2012-15 г., предвиждаща икономии в размер на 26 млрд. евро, както и ударна приватизация, която трябва да вкара в хазната още около 50 млрд. евро.

Атина планира да съкрати чувствително бюджетния си дефицит, като продаде дяловете на държавата в Пощенска банка, пристанищата в Пирея и Солун, Водната компания и др.

Припомняме, според оповестени вчера данни, Гърция не е успяла да изпълни плана си за съкращаване на дефицита и повишаване на приходите в бюджета за периода януари-април 2011г.

По-рано рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+. Възможно е да последват нови корекции надолу до рейтинг CCC, което е знак за фалит. Причината за негативните оценки е финансовото положение на Гърция, която получи спасителни заеми.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ.

Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната. В началото на месец май властите в страната съобщи, че възнамерява да поиска допълнителни 60 милиарда евро помощ.