Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че страната му няма да внася украинско зърно и не изключи забрана за такъв внос подобно на Полша, Унгария и Словакия, пише "Политико".

"Позицията и желанието на Хърватия е, че ние сме транзитна страна, а не страна, която получава огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от нашето, което би означавало, че нашите фермери ще са в беда", каза Пленкович, цитиран от хърватската национална информационна агенция ХИНА.

Киев започна правни действия в понеделник срещу трите страни от Европейския съюз в Световната търговска организация заради отказа им да премахнат забраната за украински селскостопански продукти.

Полша, Унгария и Словакия въведоха едностранни забрани, за да защитят своите местни селскостопански индустрии от скока на износа на евтино зърно от Украйна, противопоставяйки се на Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в целия ЕС.

На въпрос дали Хърватия ще въведе подобна забрана, Пленкович не отговори, но повтори, че хърватските пристанища в момента улесняват преминаването на украинско зърно към трети страни, според доклади.

Хърватия предложи използването на морските си пристанища на Украйна, докато достъпът до украинските портове на Черно море е блокиран от Русия на фона на продължаващата война.

Не е известно колко зърно е изнесено през хърватските пристанища, но маршрутът е "вече популярен", каза първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко по-рано този месец.

Румъния може да удължи с 30 дни забраната на внос на украинско зърно

Румъния може да удължи с 30 дни забраната на внос на украинско зърно

Чака искането на Киев за внос и ще решава