Румъния ще удължи забраната за търговия с украинско зърно с 30 дни, ако заявките за внос се повишат. Това заяви в понеделник премиерът Марчел Чолаку, цитиран от "Ройтерс".

Чолаку каза, че Румъния не е получила искания за внос на зърно от Украйна от петък и не иска повторение на ситуацията по-рано тази година, която засегна румънските фермери.

"Украинският премиер обеща днес да изпрати предложението за лицензиране на износа, което ще обсъдим, каза Чолаку. Ако има заявки за износ към Румъния, ще помоля министрите на земеделието и икономиката да изготвят заповед за удължаване на забраната за период от 30 дни, докато нещата се изяснят."

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок

Припомняме, че румънските фермери поискаха от правителството в събота едностранно да забрани вноса на украинско зърно и други хранителни продукти, след като Европейската комисия (ЕК) реши да премахне ограниченията.

Румъния е една от петте източни страни от ЕС, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които отбелязаха скок на вноса на украинско зърно след началото на войната, която изкриви местните пазари и предизвика протести от фермери и накара ЕС да одобри търговски ограничения до 15 септември.

Полша, Словакия и Унгария обявиха свои собствени едностранни забрани в петък. Румънското правителство каза, че ще изчака Украйна да представи своя план за предотвратяване на скок в понеделник, преди да реши как да защити румънските фермери.

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Това заяви в петък министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну

Българските зърнопроизводители обявиха, че започват ефективни протестни действия в цялата страна.

Земеделците са убедени, че решението на парламента и на правителството България да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубно и ще унищожи българското селско стопанство.