Хърватия вчера е започнала преговори с германския канцлер Ангела Меркел за пристигането на "Фолксваген" в страната и по-конкретно за прословутия им завод в Източна Европа, за който България дълго време се спрягаше като един от фаворитите. Информацията беше разпространена от хърватския икономически министър Дарко Хорват, цитиран от хърватските медии.

Въпреки че само преди три седмици шефът по производствената част на германския автомобилен гигант Андреас Тостман каза пред "Ройтерс", че не търсят алтернативно място за новата си фабрика за 1,5 млрд. евро, Хорват твърди, че хърватското правителство е подготвило оферта за "Фолксваген" и че е решен да опита да получи положително решение за реализирането на инвестицията в страната.

По думите на Хорват, правителството на Хърватия е получило и обработило всички изисквания на мениджмънта на германската компания и дори е намерило три потенциални места за завода.

Гърция също пожела завода на "Фолксваген"

Гърция също пожела завода на "Фолксваген"

Инвестицията е за над 1 млрд. евро

"Искаме да брандираме Хърватия като дестинация на отлични постижения и ние или ще създадем сами такива възможности, или просто ще останем територия за продажба на слънце, море или здравословна храна, въпреки че сме наясно, че голяма част от нашата храна всъщност се внася", коментира Хорват.

Той подчертал факта, че в Хърватия работят около 400 големи компании, които имат най-голям капацитет да усвояват средства за научноизследователска и развойна дейност и че се очаква да направят най-големите икономически промени от използването на тези средства.

Ново раздвижване около завода на „Фолксваген“

Ново раздвижване около завода на „Фолксваген“

"Фолксваген е длъжен да постъпва морално"...

Припомняме, че наскоро стана ясно, че Гърция също проявява интерес към завода на "Фолксваген", след като по-рано германският автомобилен производител временно отмени плановете си да построи завода си в Турция заради нейната военна операция в Сирия. България също до последно се спрягаше като опция за построяване на завода.