В четвъртък Канада заяви, че планира да забрани използването на 5G оборудване на китайските компании Huawei Technologies Co Ltd и ZTE Corp. Така Отава се присъедини към останалите страни от т.нар. мрежа за обмен на разузнавателни данни "Пет очи".

"Възнамеряваме да изключим Huawei и ZTE от нашите 5G мрежи", заяви министърът на промишлеността Франсоа-Филип Шампан пред репортери в Отава. "Доставчиците, които вече имат инсталирано това оборудване, ще бъдат задължени да прекратят използването му и да го премахнат съгласно плановете, които обявяваме днес."

Китай поучава Канада да си извлече поуки от случая с Huawei и Мън Ванчжоу

Китай поучава Канада да си извлече поуки от случая с Huawei и Мън Ванчжоу

Няма индикации САЩ да смекчи търговската война, нито Китай да облекчи търговските ограничения срещу Канада

Шампан допълни, че компаниите ще бъдат задължени да премахнат своето 5G оборудване до юни 2024 г., като няма да получат възстановяване на разходите. Компаниите, които използват своето 4G оборудване, трябва да го премахнат до края на 2027 г.

Решението - широко очаквано - беше отложено на фона на дипломатическото напрежение с Китай. Останалата част от мрежата "Пет очи", която се състои от Канада, САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, вече забрани оборудването.

САЩ освобождават финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу

САЩ освобождават финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу

След сделка за обвиненията в измами, очаква се и освобождаване на двама канадци задържани в Китай за шпионаж

През септември 2018 г. Канада за първи път обяви, че ще преразгледа възможните заплахи за националната сигурност, породени от използването на оборудване от Huawei.

След това, през декември същата година, главният финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада по американска заповед, което създаде дългогодишен спор с Китай, който най-накрая приключи през септември миналата година с освобождаването на Мън.

Великобритания забранява оборудване на Huawei за 5G мрежата от септември

Великобритания забранява оборудване на Huawei за 5G мрежата от септември

Цялото оборудване на Huawei ще бъде премахнато до 2027 г.

След ареста на Мън Пекин арестува двама канадци и ги обвини в шпионаж. Двамата мъже бяха освободени в същия ден като Мън.