Доставчиците на телекомуникационни услуги трябва да спрат да инсталират оборудване на китайския телекомуникационен гигант Huawei в 5G мрежите във Великобритания от следващия септември. Това е разпоредило британското правителство, съобщава "Гардиън".

Министърът по цифровизацията Оливър Даудън е изготвил пътна карта за премахване на високорисковите доставчици преди законопроекта за телекомуникациите (сигурността) да бъде внесен в британския парламент.

Британия има доказателства, че Huawei е в сговор с правителството на Китай

Британия има доказателства, че Huawei е в сговор с правителството на Китай

"Западът трябва спешно да се обедини, за да постигне противовес на технологичното господство на Китай"

Законодателството ще създаде правомощия в областта на националната сигурност, способно да налага контрол върху това кога - ако изобщо - дадена телекомуникационна фирма може да използва материали, доставени от компании като Huawei.

През лятото правителството обяви, че на китайската фирма ще бъде наложена забрана от най-чувствителните основни части на британските мрежи.

То също така заяви, че планира да премахне цялото оборудване на Huawei от 5G мрежите до 2027 г. - решения, които ще бъдат внедрени в новия законопроект.

Опозицията в Канада не иска Huawei в развитието на 5G

Опозицията в Канада не иска Huawei в развитието на 5G

Управляващите няма да забранят

Сега Даудън е потвърдил, че операторите трябва да спрат да инсталират оборудване на Huawei в 5G мрежи от края на септември следващата година, с изключение на поддържането на инсталирано преди оборудване на Huawei.

Той също така публикува стратегия за диверсификация на веригата за доставки за 5G, очертавайки как правителството ще гарантира, че Обединеното кралство "никога повече няма да зависи от шепа доставчици на телекомуникационни услуги".

Даудън каза: "Днес определям ясен път за пълно премахване на високорисковите доставчици от нашите 5G мрежи. Това ще бъде направено чрез нови и безпрецедентни правомощия за идентифициране и забрана на телекомуникационно оборудване, което представлява заплаха за националната ни сигурност."

Макрон: Франция не изключва Huawei

Макрон: Франция не изключва Huawei

Но са въведени други ограничения

"Публикуваме и нова стратегия, за да сме сигурни, че никога повече няма да зависим от шепа доставчици на телекомуникационни услуги за гладкото и сигурно функциониране на нашите мрежи. Нашите планове ще предизвикат вълна от иновации в дизайна на нашите бъдещи мобилни мрежи", уверява още Даудън. 

Стратегията за диверсификация ще накара британското правителство да похарчи първоначално 250 млн. паунда, за да започне работа по създаването на по-разнообразен, конкурентен и иновативен пазар на доставки за телекомите.

Това включва създаването на изследователско съоръжение на Националната телекомуникационна лаборатория, както и инвестиции в иновативни отворени радиотехнологии.

САЩ разшириха санкциите срещу Huawei

САЩ разшириха санкциите срещу Huawei

Министерството на търговията добави 38 филиала на китайската компания

Британските депутати ще обсъдят законопроекта на второ четене в Камарата на общините (долната камара на парламента) във вторник.

Съгласно законодателството протоколите за сигурност около британските мрежи също ще бъдат подсилени с глоби - в размер на 10% от оборота или 100 000 британски лири на ден - за тези, които не отговарят на новите стандарти.

Комуникационният регулатор Ofcom ще има за задача да наблюдава и оценява протоколите за сигурност сред доставчиците на телекомуникационни услуги.

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Това ще проправи пътя за прекратяване достъпа на китайския технологичен гигант от френските 5G мрежи до 2028 г.