Администрацията на САЩ разшири санкциите срещу китайската компания Huawei. Мерките допълнително ще ограничат достъпа на технологичния гигант до микрочипове и друга технология.

Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

Предстоят изслушвания

Министерството на търговията добави 38 филиала на китайската компания по света в "черен" списък. Подчертава се, че Huawei използва международни дъщерни фирми, които заобикалят санкциите, предотвратяващи износ на американска технология, информира АФП.

Търговският секретар Уилбър Рос каза, че Huawei и филиалите работят чрез трети страни за контрол върху американските технологии по начин, който подкопава националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ.

Американски представители твърдят, че китайската компания представлява риск за сигурността, защото поддържа връзки с правителството в Пекин, което се отрича от Huawei.

Huawei изпревари Samsung и вече е най-големият играч при смартфоните

Huawei изпревари Samsung и вече е най-големият играч при смартфоните

Huawei сега продава над 70 на сто от своите телефони на родния си пазар

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в отделно съобщение, че администрацията на президента Доналд Тръмп разглежда компанията като "ръка на надзорната държава на Китайската комунистическа партия". Помпео подчерта, че налагат нови санкции, за да защитят националната сигурност на САЩ, американските граждани и целостта на 5G инфраструктурата от зловредното влияние на Пекин.