Китайският телекомуникационен гигант Huawei изпревари Samsung като най-големия изграч при смартфоните за пръв път през второто тримесечие на 2020 г. Това показва доклад на изследователската фирма Canalys, съобщава ДПА.

Това е първият път, в който компания, различна от Apple или Samsung, доминира на пазара от девет години, уточняват от Canalys.

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Това ще проправи пътя за прекратяване достъпа на китайския технологичен гигант от френските 5G мрежи до 2028 г.

Компанията все още се сблъсква с търговски санкции от САЩ, като задграничните ѝ доставки спаднаха с 27 процента през второто тримесечие. Ала доминирането ѝ на китайския пазар доведе до увеличаване на местните доставки с 8 на сто.

Благодарение на сравнително бързото възстановяване на Китай от новия коронавирус (COVID-19), Huawei сега продава над 70 на сто от своите телефони на родния си пазар.

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Пекин обеща да защити интересите на китайските компании

Въпреки че базираната в Шенжен компания отчете 5-процентно понижение на продажбите в сравнение със същото тримесечие миналата година, южнокорейският конкурент Samsung отбеляза по-драматичен спад от над 30% заради проблеми на ключови пазари като САЩ, Европа и Бразилия.

Huawei са доставили 55,8 милиона устройства през второто тримесечие, уточниха от Canalys, докато Samsung - 53,7 милиона.

"Това е забележителен резултат, който малко хора биха предвидили преди една година", отбелязва старши анализаторът от Canalys Бен Стантън, като допълва: "Ако не беше COVID-19, нямаше да се случи."

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата
Обновена

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи решението