Френската компания Compagnie Generale des Etablissements Michelin, един от водещите световни производители на автомобилни гуми, продаде руския си бизнес на Power International Tyres LLC, местен дистрибутор на няколко марки гуми.

Според пресслужбата на френската компания дистрибуторът е придобил активите на производствената компания Michelin (Michelin LLC, завод за гуми в Давидов, Московска област) и Camso CIS (Camso CIS LLC), специализирана в търговията с гуми и гуми за специална техника.

По данни на аналитичната система SPARK-Interfax годишният оборот на Michelin надхвърля 39 млрд. рубли през 2021 г., като през 2022 г. спада до 14,5 млрд. рубли. Към края на 2022 г. приходите на Power International Tires надхвърлят 31 млрд. рубли (+15%).

Предприемачът Евгений Дробница притежава 100% от акциите на дистрибутора.

Сумата на сделката не се оповестява. Michelin отбелязва, че по-голямата част от разходите, свързани с напускането на Русия, са били отчетени през 2022 г. През първата половина на 2022 г. компанията е отписала 202 млн. евро поради спирането на местните операции. Френската компания оценява балансовите рискове, свързани с напускането на местния пазар, на общо 250 млн. евро.

Производството на Michelin в завода в Давидов край Москва беше спряно през март 2022 г. след началото на военните операции в Украйна.

Заводът, произвеждащ 1,5-2 млн. гуми годишно, произвеждаше основно гуми за леки автомобили, повечето от които се доставяха на местния пазар, а по-малка част - за страните от Северна Европа.

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Санкционирани са 24 лица и 78 организации

Michelin има 1 000 служители в Русия, включително 750 в завода в Давидово.

Френската компания заяви в изявление, че "възобновяването на производството е технически невъзможно, по-специално поради проблеми с доставките в контекста на общата несигурност".

Michelin работи в Русия от 1997 г. насам. Компанията беше първият чуждестранен производител на гуми с местен завод в Руската федерация, който беше открит през 2004 г.

Повече от 90 компании от цял свят в 11-ия пакет санкции срещу Русия

Повече от 90 компании от цял свят в 11-ия пакет санкции срещу Русия

Мерките ще засегнат осем компании, базирани в Китай

На Русия се падат 2 % от световните продажби на Michelin и 1 % от общото производство на гуми за леки автомобили.