Индия ще разработи 10 ядрени реактора с тежка вода - план, който правителството твърди, че ще създаде 33 000 работни места. Инициативата на правителството идва, след усилията на Индия да влезе в Групата на ядрените доставчиц. Клуб, който контролира ядрената търговия, съобщава индийската медия NDTV.

Правителството планира да генерира 63 000 MW (мегават) ядрена енергия до 2032 г. и да доставя 25% от електроенергията до 2050 г. Кабинетът е одобрил плана, съобщава министърът на външните работи Пиуш Гойал след среща, председателствана от премиера Нарендра Моди.

Планът за ускоряване на вътрешната програма за ядрена енергетика също отразява реакцията във връзка с колапса на Westinghouse. Провеждани са разговори с производителя на реактори в САЩ за изграждането на шест реактора AP1000 в Индия. Фирмата, собственост на японската Toshiba, подаде заявление за банкрут през март, пораждайки съмнения дали може да завърши сделката с Индия.

Индия получава по-голямата част от електричеството си чрез изгаряне на въглища. Ядрената енергия осигурява само 2% от потребностите на страната. В продължение на години Индия настоява да се развиват местните технологии в ядрената енергетика. Понастоящем страната генерира 6,780 MW ядрена мощност, предтсои изграждане на капацитет за още 6,700 MW.

От 22-та работещи ядрени реактора в Индия, 18 използват тежка вода, която е по-безопасна и по-ефективна технология. Повечето от съществуващите реакторите имат по-малък капацитет. Новите реактори ще генерират по 700 MW всеки.

Индийските компании като Larsen & Toubro, Kirloskar Brother Limited и Godrej & Boyce приветстват решението на правителството. "Ядрените електроцентрали ще извървят дългия път в намаляването на трайния енергиен дефицит", коментира Санджай Кирлоскар, председател на Kirloskar Brother Limited, цитиран и от агенция Ройтерс. Управителят на Larsen & Toubro, СН Рой коментира предприетата стъпка "смела и историческа".

Реакторът за тежка вода използва естествен уран като гориво за разлика от леките водни реактори, които използват обогатен уран. Реакторите за тежка вода са по-безопасни и по-ефективни, отколкото тези с нормална вода. Те могат да се зареждат и без спиране, което им позволява и да работят по-дълго без прекъсване.

Индия внася технология PHWR (реактор с тежка вода под налягане) от Канада, но след ядрената експлозия в Похаран през 1974 г., Канада изоставя цялостно сътрудничеството. Индийските учени усвояват производството на тези реактори, които се предлагат в три варианта 220 MW, 540 MW И 700 MW.