Инфлацията в Обединеното Кралство расте с най-бързи темпове от почти 30 години, информират от Асошиейтед прес. Покачването на енергийните цени, жилищата и транспорта затягат сериозно бюджета на домакинствата.

Индекса на потребителските цени достигна 5,5%. Това е най-голямото увеличение от десетилетия, информират от Националния статистически институт. Най-големият показател е от 1992 г., когато инфлацията е достигнала 7,2%.

За сравнение индекса на потребителските цени в САЩ за изминалия месец бе 7,5%, най-високият за последните 40 години. Инфлация от 5,1% е отчетена и в 19 страни от еврозоната.

Потребителите във Великобритания са засегнати от нарастването на битовите сметки и услугите. Цените на горивата са скочили с 28,3% през последната година, а тези за електричество с около 19,2%.

Положението за потребителите на Острова ще става все по-тежко. Националния регулатор обяви, че увеличава цените на тока, газта и горивата. Това ще засегне над 15 милиона домакинства.

Финансовият министър Риши Сунак сподели, че разбира натиска, под който са поставени потребителите. Той добави, че това са глобални проблеми и че правителството трябва да се вслуша в хората. До момента са отпуснати помощи в размер на 350 паунда на няколко милиона домакинства.

От Английската банка изразиха мнение, че пикът на инфлацията ще бъде достигнат през април. От банката увеличиха ключовия лихвен процент на 0,5% в опит да обуздаят инфлацията. Очаква се лихвения процент да продължи да расте и в идните две години.

И Великобритания май се отказва от "златните визи"

И Великобритания май се отказва от "златните визи"

Лондон променя политиката