Годишната инфлация в Турция отбеляза нов скок през октомври, отбелязвайки пореден 24-годишен рекорд, съобщава "Асошиейтед прес".

С продължаващото нарастване на цените на основните стоки се изостря и кризата с разходите за живот в страната.

По данни на статистическия институт на Турция потребителските цени са се повишили до 85,51% през октомври спрямо година по-рано и с 3,54% спрямо предходния месец.

Според експертите обаче инфлацията е много по-висока от официалните данни.

Независимата група за изследване на инфлацията изчисли годишния процент на 185%.

Инфлацията в Турция достигна 83 процента

Инфлацията в Турция достигна 83 процента

Това е 24-годишен връх

За разлика от инфлация по света, която беше предизвикана от пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, икономисти са на мнение, че инфлацията в Турция е подхранвана от убеждението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите разходи по заеми водят до по-високи цени. Според традиционното икономическо мислене повишаването на лихвените проценти помага за царуването на инфлацията.

През октомври Централната банка на Турция намали лихвените проценти за трети пореден месец - до 10,5% - в съответствие с икономическите възгледи на Ердоган. Турският президент обяви още намаления на лихвените проценти, за да доведе основния лихвен процент до едноцифрена стойност.

За разлика от действията на Анкара, централните банки по света агресивно повишават лихвите, за да се борят с растящата инфлация.

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

Тя е скочила до 78,6% на годишна база

Вчера Ердоган защити икономическата си политика, заявявайки, че очаква моделът му - който дава приоритет на растежа, инвестициите, заетостта и износа - да "донесе плодове" и да бъде последван и от други.

Докато целият свят се бори с най-високите стойности на инфлацията за последните 60, 70 години, колелата на икономиката на нашата страна се въртят, изтъкна той.

"Много институции, лица и организации - от ООН до редица икономисти - са съгласни с причинно-следствената връзка, която установихме между инфлацията и лихвените проценти", посочи Ердоган и изрази очакване след Нова година да има по-ниски лихвени проценти.