Инфлацията в Турция леко се забави през ноември за първи път от май 2021 г., съобщава "Франс прес", позовавайки се на официалните данни.

По данни на държавната статистическа агенция TUIK темпът се забави до 84,39% спрямо 85,51% през октомври. Инфлацията в Турция непрекъснато се повишава, откакто достигна нй-ниското си ниво от 16,6% през май миналата година.

Независими икономисти обаче твърдят, че процентът е повече от два пъти по-висок.

Съгласно авторитетно месечно проучване, публикувано от независими икономисти от турския изследователски институт ENAG, годишният темп на увеличение на потребителските цени е достигнал 170,70% през ноември.

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Цените през декември са скочили с цели 36,1 на сто

През уикенда президентът Реджеп Тайип Ердоган прогнозира, че покачването на потребителските цени скоро ще се забави.

"Скоро ще станем свидетели на бързото понижаване на инфлацията и заедно ще видим, че подлите сценарии, изградени върху тази беда, са разкъсани и изхвърлени", каза той.

Правителството на Ердоган обвинява външни фактори за инфлацията, като скока на цените на храните и енергията в световен мащаб, причинен от руската инвазия в Украйна.

Миналия месец Турската централна банка обяви, че ще намали лихвените си проценти със 150 базисни пункта и ще търси алтернативни инструменти за подкрепа за ограничаване на инфлацията.

Инфлацията в Турция счупи нов 24-годишен рекорд

Инфлацията в Турция счупи нов 24-годишен рекорд

През октомври тя достигна 85,51%