На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да се съобразяват с руските искания да плащат за газ в рубли, каза Роберто Чинголани, италианският министър, отговарящ за енергийната сигурност, цитиран от европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Мисля, че би било добре поне няколко месеца да позволим на компаниите да продължат и да плащат в рубли, докато уточним правната рамка и последиците", каза той за изданието, добавяйки, че иска "бързо и много ясно изявление на Европейската комисия", потвърждаващо, че петролните и газови компании за момента могат да плащат в рубли.

Междувременно Рим се готви за възможно спиране на руския газ с мерки за пестене на енергия и дори за по-дълго функциониране на въглищните централи.

Кремъл поиска енергийните компании от "неприятелските страни" - които включват всички членки на ЕС - да плащат за газ в рубли в опит да подкрепят стойността на руската валута.

Предполага се, че компаниите трябва да открият сметки в евро и рубли в руската "Газпромбанк", а руснаците ще считат плащането за газ за завършено едва след като рублите бъдат депозирани.

Европейската комисия предупреди компаниите да не отварят сметки, деноминирани в рубли, заявявайки, че това ще наруши санкциите, наложени срещу Русия за нахлуването в Украйна. Насоките на ЕК указват, че комуналните услуги могат да плащат в евро - и че такова плащане ще се счита за окончателно според съществуващите договори, а след това Русия може да ги конвертира по-късно в рубли.

Засега Кремъл настоява компаниите да спазват неговата схема. "Газпром" прекъсна доставките на газ за Полша и България миналата седмица, след като те отказаха да изпълнят искането на Москва.

Италия намекна, че би подкрепила ембаргото за руския газ

Италия намекна, че би подкрепила ембаргото за руския газ

Мерките не са обсъждани, но са на масата, посочи Марио Драги

Но Чинголани каза, че може да отнеме месеци, за да се постигне пълно разбиране на правните последици, през което време петролните и газови компании "ще бъдат оставени в затруднение".

"Вярвам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да плащат и след това да бъдат обвинени, че са нарушили санкциите, но в същото време не могат да рискуват... да не плащат в рубли", каза той преди кризисните преговори на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел в понеделник. "Това са дългосрочни договори, разходите биха били изключително високи."

Предложеното от него решение е подобно на това на Комисията. Енергийната компания от ЕС би считала плащането в евро за окончателна транзакция, докато Русия би могла вместо това да разгледа плащането в рубли след конвертиране. Но той призна, че подобен подход може да е "оптимистичен".

"В този процес има сиви зони, които биха могли да представляват нарушение на санкциите. Както и да го направите, има проблем."

Според Германия откриването на сметка в "Газпромбанк" не нарушава санкциите

Според Германия откриването на сметка в "Газпромбанк" не нарушава санкциите

Очакват се насоки от Еврокомисията

Междувременно министерството на Чинголани подготвя планове за действие при извънредни ситуации, в случай че Русия прекрати износа на газ за Италия. Страната получава около 29 милиарда кубически метра газ годишно, или 40 процента от потреблението си, от Русия.

Чинголани каза, че Италия е в състояние на "предварителна тревога", най-ниското от трите кризисни нива, предвидени в нейния национален план за извънредни ситуации в газоснабдяването, което според него означава "постоянно наблюдение". Той ще представи планове за различни сценарии на кабинета в понеделник следобед.

В момента "няма планове за контролирано спиране на тока за индустрията", каза той, но ако ситуацията се влоши, има "планове за извънредни ситуации" за пестене на енергия тази зима. "Засега мислим за по-слаби мерки: температурни ограничения, производството на енергия от въглища, което би трябвало да бъде спряно, да продължи да работи за година или две", каза той, както и "акцентиране върху възобновяемите източници".

Той каза, че правителството ще издаде насоки с призив хората да се откажат от използването на климатици в частните домове, нещо, което според него така или иначе се случва поради високите цени. Мерките "не са драконовски. Ако е необходимо можем да направим повече, (да приложим мерки) с по-силен ефект. Надявам се, че нямаме нужда."

Италия се опитва да увеличи доставките на газ, като контролираният от държавата енергиен гигант Eni подписва договори с африкански държави. С тези сделки енергийната диверсификация на Италия е "завършена", каза Чинголани, добавяйки, че Италия ще бъде независима от руските доставки до края на следващата зима.

Дори ако войната приключи, Рим няма планове да се връща към такава голяма зависимост от руските доставки, каза той.

Може ли Северна Африка да спаси Европа от газовата хватка на Кремъл

Може ли Северна Африка да спаси Европа от газовата хватка на Кремъл

Предлагат се алтернативни енергийни трасета