Европа вече предприе действия за намаляване на вноса на руски газ след военното нахлуване на Кремъл в Украйна и Старият континент започна търсенето на алтернативни доставчици. Северна Африка е един от най-обещаващите региони.

Това коментира сайтът "Ал Монитор".

Регионът е очевидно в добра позиция да поеме поне част от задачата. Освен географската си близост, Северна Африка предлага тесни търговски връзки с Европа, вече изградени газопроводи, значителни запаси от газ и съществуваща инфраструктура като заводи за втечняване на газ и терминали за износ.

Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания

Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания

И там газът служи като "продължение на дипломацията"

Осъзнавайки тази възможност, италианската компания Eni бързо се възползва от неизползвания потенциал на Северна Африка. Разчитайки на дългогодишното си присъствие в региона, Eni подписа неотдавнашни сделки с Алжир и Египет за максимизиране на производството и увеличаване на износа.

"Eni е доста добре позиционирана, бих казал дори, че може би е уникално позиционирана в портфолиото си, просто поради голямото си присъствие в Алжир, голямото си присъствие в Египет, където е най-големият производител на нефт и газ, а също така има и опции за газопроводи от Алжир, и опции за втечнен природен газ от Египет", казва пред "Ал Монитор" Ноа Бренър, изпълнителен редактор в Energy Intelligence. "Няма друга компания в региона, която да разполага с разнообразието от възможности, които има Eni, за да доставя газ директно до Италия и Европа."

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Западът откраднал $300 млрд. от Русия

Бренър, който се занимава и с корпоративната стратегия на Eni, продължи: "И другото интересно нещо за Eni е, че наблюдаваме по-голямо ниво на координация с правителството и по-голяма готовност от страна на Eni наистина да каже: "Ние наистина ще излезем и ще осигурим газ за Европа". Той отбеляза: "Интересно е да се види дали Eni може да превърне възможностите, които има за доставка на газ за Европа, в реални обеми."

Въпреки динамиката, създадена от сделките на Eni, повечето експерти в газовия сектор са съгласни, че в краткосрочен план за Северна Африка ще бъде трудно да увеличи значително доставките си на газ за Европа поне по две причини. Обемът на износа на региона за блока през 2021 г., малко над 55 млрд. куб. м, вече е най-високият през последните години и в момента няма значителен свободен капацитет. А нарастващото вътрешно потребление продължава да ограничава възможностите на Северна Африка за увеличаване на износа, както и продължаващата политическа нестабилност и липсата на инвестиции.

През първото тримесечие на 2022 г. износът на газ от Северна Африка за Европа всъщност е спаднал с 5 % на годишна база, запазвайки низходящата тенденция, при която производството в региона - с изключение на Египет - е намаляло с 50 % през последните пет години, главно поради войната в Либия и липсата на инвестиции в Алжир. Експертите твърдят, че всяко забележително увеличение на производството и износа от региона ще изисква значителни инвестиции и стабилност.

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите
Обновена

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите

Не се изключва обаче Москва да не го признае

"Eni вероятно е чуждестранен производител на газ номер едно в Северна Африка, а това включва Египет, Либия, Тунис и Алжир. От тази гледна точка тя е в добра позиция да се опита да увеличи добива от тези страни", казва Айдън Калик, редактор за Северна Африка в MEES, седмичен бюлетин за енергийната индустрия. Проблемът е, че това ще отнеме много време. Обикновено проектите отнемат години, за да се развият наистина, а в момента на хоризонта няма толкова много, които биха добавили значителни обеми за износ, които да се окажат в Европа."

Първият логичен производител в региона е Алжир. Страната е най-големият износител на газ в Африка. Достигнала 55,2 млрд. куб. м през 2021 г., през миналата година тя отговаряше за около 13 % от вноса на газ в Европейския съюз, а Eni е основният ѝ чуждестранен оператор. Италианският гигант подписа на 11 април споразумение с алжирската държавна компания Sonatrach за увеличаване на обема на газа, внасян по газопровода TransMed, свързващ двете държави през Тунис. Сделката, за която са известни малко подробности, има за цел да се използва свободният капацитет на TransMed, който се оценява на 8 млрд. куб. м, за да се осигурят нарастващи количества газ за Италия през 2022 г. и до 9 млрд. куб. м годишно през 2023-24 г.

Египет е друга страна в региона, която е в добра позиция да помогне за диверсификацията на доставките на газ за Европа и също е обект на внимание от страна на Eni. Италианската компания вече е водещ производител на газ в страната с добив на въглеводороди от около 360 000 барела нефтен еквивалент на ден, а освен това е допринесла за увеличаване на производството на втечнен природен газ в завода в Дамиета, който има капацитет от над 7,5 млрд. куб. м годишно и е едно от двете съоръжения за втечнен природен газ в Египет.

Лятото ще се оправим с газа, а зимата?

Лятото ще се оправим с газа, а зимата?

Имаме нужда газохранилището в Чирен да бъде запълнен 80-90% с газ през октомври

На 13 април Eni и държавният Египетски холдинг за природен газ подписаха рамково споразумение, целящо максимално увеличаване на добива на газ, идентифициране на нови възможности за увеличаване на добива на газ в краткосрочен план и осигуряване на износ на втечнен природен газ за Италия и Европа.

Въпреки тази новина, капацитетът на Египет да увеличи значително и устойчиво доставките на газ за Европа при настоящите условия също е съмнителен. Миналата година министърът на петрола на Египет Тарек ел Молла заяви, че съоръженията за втечнен природен газ на страната, на които се възлагат най-големите надежди за износ, вече работят с максимален капацитет. А високото вътрешно потребление и бързо намаляващите резерви в газовите находища, съчетани с периодични прекъсвания, също ограничават възможностите на Египет да увеличи износа.

Третата страна с най-голям потенциал за диверсифициране на доставките на газ за Европа е Либия, която вече доставя значителни количества газ за Италия чрез газопровода GreenStream, който миналата година отбеляза най-ниския износ за последното десетилетие - 3,2 млрд. куб. м. В началото на април Роберто Чинголани, министърът на екологичния преход на Италия, заяви, че страната му очаква да получи допълнителни 10 млрд. куб. м газ от газопроводите до Алжир, Либия и Азербайджан през тази година, а през следващата броят им трябва да достигне над 20 млрд. куб. м. Италианският посланик в Либия, Джузепе Бучино, наскоро заяви, че Либия може да увеличи добива си на газ с 30% с инвестиция от 1 млрд. долара.

Политическата нестабилност в Либия е основна пречка пред износа на петрол и газ.

Азербайджан няма да плаща за руския газ с рубли

Азербайджан няма да плаща за руския газ с рубли

"Азерконтракт" е основен контрагент

Рос Касиди, вицепрезидент на изследователския отдел за Близкия изток и Северна Африка в Welligence Energy Analytics, също смята, че макар Северна Африка да може да помогне за диверсификацията на доставките на газ за Европа, заместването на Русия ще изисква допълнителни усилия. "В момента Северна Африка произвежда около 15% от европейския газ. Русия е около 40%. Така че Северна Африка със сигурност може да помогне, но не и да замести изцяло руските доставки", каза пред "Ал Монитор" Рос Касиди. "Мисля, че това ще бъде критичен регион, но Европа също ще трябва да погледне по-далеч", заключи експертът.