Руската оръжейна компания "Калашников" - производител на най-широко използвания автомат в света, обяви, че разкрива нов отдел за производство на дронове камикадзе - едно от ключовите оръжия, използвани във войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

След като в първите месеци на войната украинските сили използваха западни, израелски и турски безпилотни летателни апарати със смъртоносна ефективност, Русия отвърна с ирански дронове "Шахид", докато се опитваше да увеличи собственото си производство.

"Калашников" започва ново производство на безпилотни летателни апарати", съобщиха от базираната в Ижевск компания, която е най-големият руски производител на автоматични оръжия и управляема артилерия.

Новият отдел ще се съсредоточи върху производството на т.нар. "блуждаещи боеприпаси" - дронове камикадзе, които се взривяват след идентифициране на целта.

"Основната задача на отдела е производството на комплекси с управляеми боеприпаси. Те са предназначени за високо прецизно поразяване на отдалечени единични и групови наземни цели на противника", посочват от компанията.

Може ли дронът на "Калашников" да промени хода на войната в Украйна

Може ли дронът на "Калашников" да промени хода на войната в Украйна

Доколко новото оръжие е ефективно?

"Калашников", носещ името на Михаил Калашников - конструктор на автомата AK-47, ще произвежда и пускови установки, технология за управление и научноизследователска и развойна дейност.

"През 2024 г. ще можем да увеличим неколкократно броя на безпилотните летателни апарати, произвеждани в нашата традиционна ниша - блуждаещи боеприпаси и разузнавателни дронове", заяви председателят на компанията Алан Лушников, без обаче да посочи конкретни цифри.

Дроновете - които в ранна форма бяха използвани от Съединените щати в бивша Югославия през 90-те години на миналия век - се превърнаха в основен инструмент за военните на всяка голяма сила - за събиране на разузнавателна информация, както и за унищожаване на цели.

"Калашников" се хвали с невиждано от 20 години производство на оръжия

"Калашников" се хвали с невиждано от 20 години производство на оръжия

През 2022 г. е отчетен ръст от 40% спрямо година по-рано

По-рано днес Украйна съобщи, че Русия е изстреляла 31 дрона срещу територията ѝ през нощта, а Москва посочи, че два дрона са ударили град Краснодар.

През април руският президент Владимир Путин заяви, че стойността на руската индустрия за дронове скоро може да възлиза на над 12 милиарда долара, след като бъде въведен план за увеличаване на производството.

Путин вече призова за увеличаване на производството на дронове. Първият вицепремиер Андрей Белоусов заяви, че до края на 2026 г. Русия трябва да може да произвежда 18 000 дрона годишно.