Тазнощният удар на Русия по украински области е бил извършен първо с дронове, а след това и с ракети. Една по една областите отмениха въздушната тревога, след като в продължение на няколко часа картата на Украйна светеше в червено, с изключение на най-западните райони.

Според съобщенията на украинските източници, основният удар на руснаците е бил насочен към Днепропетровска област, където са се чули десетки взривове. Все още не е излязла информация взривовете от какво са предизвикани - от работата на зенитните ракети, или от ударите на ракети, които са пробили отбраната.

Областният управител на Днепропетровска област Сергей Лисак изрично напомни на гражданите да не публикуват изображения и да не обсъждат публично ситуацията в областта. Властите смятат, че с такива съобщения в социалните мрежи може да се насочват ударите на руската армия.

Тази сутрин започнаха да излизат и информации за последствията от руските удари. Сергей Лисак публикува няколко снимки на нанесените щети по няколко предприятия и частни домове. Най-тежки са разрушенията, нанесени на едно от транспортните предприятия.

Беше тежка нощ, признава Лисак и докладва да свалени пет крилати ракети, шест шахеда.

Също така взрив се е чул в предградията на Киев. Преди това украинските мониторингови канали писаха за пусната крилата ракета към столицата. Киевската градска военна администрация съобщава обаче, че в хода всички въздушни цели в района на столицата са били прехванати и в Киев няма разрушения и пострадали. Това е 13-та атака този месец атака към Киев.

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Вече няколко дни провеждат контранастъпление в определени части на фронта

Министерство на отбраната на Украйна в сутрешната си сводка съобщава, че тази нощ руската армия и изместила фокуса на атака към източните части на Украйна, като самата атака е започнала в 22 часа на 25 май и е продължила до 5 часа на 26 май-

Общо са регистрирани 17 ракети от различни видове и 31 ударни дронове -

Украинските защитници унищожиха 10 крилати ракети, 23 "Шахеди" и две разузнавателни БпЛА

- 10 крилати ракети Р-101/ Р-555 от самолети Ту-95мс са били изстреляни от от района на Каспийско море;

- 7 зенитни управлявани ракети С-300/с-400 от района на Токмак

- 31 дронове камикадзе иранска продукция "Shahed-136/131" от южна и северна посока.

Военновъздушните сили докладват за свалени:

- 10 крилати ракети на въздушна база Х-101/х-555;

- 23 ударни дрона "Shahed-136/131";

- 2 разузнавателни дрона "Орлан-10", "Мерлин-ВР".

Общата схема на атаката е била такава - около два часа тази нощ руската армия е изпратила ирански дронове камикадзе, след това крилати ракети, а след това и балистични ракети.

ISW: Русия използва съюзниците си за избягване на санкциите

ISW: Русия използва съюзниците си за избягване на санкциите

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната