Канада санкционира още 10 руски длъжностни лица и бизнесмени и 153 организации в петък, за втората годишнина от войната в Украйна, съобщава The Canadian Press.

Министърът на външните работи Мелани Жоли обяви новите санкции в координация със Съединените щати и Обединеното кралство. Европейският съюз също обяви нови санкции в петък.

В изявление Жоли каза, че санкциите изпращат ясно послание към Русия и президента Владимир Путин.

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални
Обновена

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални

САЩ удрят картите Mir, както и ключови предприятия

"Ние заставаме зад народа на Украйна, тъй като той смело защитава правата си пред лицето на неоправданите и агресивни действия на Путин", каза тя.

"Ще продължим да използваме разрушителни мерки срещу руското правителство, насочени към способността му да води своята незаконна война, докато суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не бъдат напълно възстановени."

Руското посолство в Отава незабавно отхвърли санкциите.

"Пореден кръг от санкции от кабинета Трюдо е безсмислен, точно както всички предишни мерки от този вид", се казва в X, известен преди като Twitter.

"Руските граждани и организации не могат да се интересуват по-малко."

Подобни изявления бяха публикувани от мисиите на Русия в Лондон и Брюксел. Обединеното кралство добави около 50 имена към списъка си със санкции в петък, а ЕС добави близо 200.

Русия започна войната в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна съобщи, че е потвърдила, че повече от 10 500 украински цивилни са били убити и близо 20 000 са ранени в конфликта.

ЕС утвърди официално 13-тия пакет санкции срещу Русия
Обновена

ЕС утвърди официално 13-тия пакет санкции срещу Русия

В списъка има и компании от трети страни

Канадските разпоредби, позволяващи санкциониране на руски длъжностни лица и организации, са въведени през 2014 г., след като Русия нахлу и анексира Кримския полуостров.

Канадските разпоредби, позволяващи санкциониране на руски длъжностни лица и организации, са въведени през 2014 г., след като Русия нахлу и анексира Кримския полуостров.

Петък отбеляза 59-ия път, когато тези разпоредби бяха разширени, този път насочени към дългогодишен помощник на Путин и бизнесмени в железопътния, строителния и ИТ секторите.

В изявление, публикувано в петък, за да отбележи годишнината от пълномащабното нахлуване, министър-председателят Джъстин Трюдо подчерта връзките между двете страни и 9,7 милиарда долара, които Канада е ангажирала да помогне на Украйна.

"Ако не успеем да спрем напредъка на Русия, ако позволим на нашествието на един деспот да насърчи още безброй агресори и ако позволим на Путин да преначертае картата както си иска, светът ще изглежда много по-различен и много по-лош", каза Трюдо.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че правителството му добавя повече от 500 нови санкции и налага 100 нови експортни ограничения, свързани с Русия.

Новите санкции на САЩ са насочени срещу руски фирми, които допринасят за военните усилия на Кремъл - включително производители на дронове и промишлени химикали и вносители на машини - както и финансови институции, като държавния оператор на руската национална платежна система "Мир".

"Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома", каза Байдън.

Санкциите на САЩ също идват в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, яростен критик на Путин, който беше в затвора от 2021 г.

Държавният департамент на САЩ добави трима затворнически служители към списъка си със санкции, включително Валерий Бояринев, заместник-директор на руската федерална пенитенциарна служба. Бояринев беше повишен в генерал-полковник три дни след смъртта на Навални.

Жоли не спомена Навални в изявлението си в петък, но руският посланик в Канада Олег Степанов бе привикан на 21 февруари, за да чуе осъждането на Канада за смъртта на Навални.

Руските власти притискали семейството на Навални за тайно погребение

Руските власти притискали семейството на Навални за тайно погребение

Майката е била заплашена, че ще бъде погребан в двора на наказателната колония

Руската затворническа агенция твърди, че Навални, който излежава 19-годишна присъда в арктическа наказателна колония, е изгубил съзнание след разходка и не може да бъде съживен.

Канада вече е санкционирала хора, за които смята, че са замесени в нарушения на човешките права срещу Навални, включително Бояринев.

Санкциите замразяват активи и забраняват всякакви сделки с хора и образувания от посочения списък, който сега съдържа повече от 2100 имена.