Канада е загубила почти 2 000 000 работни места през април, в допълнение към загубата на 1 млн. работни места през март. Това показват официалните данни на канадската статистика, публикувани днес.

"След спад от над 1 млн. през март, заетостта спадна с близо 2 млн. през април, което доведе до намаляване на общата заетост от началото на икономическото затваряне заради COVID-19 до над 3 милиона... Процентът на безработица нарасна с 5,2 процентни пункта през април до 13%", посочиха от статистическата служба на Канада.

Официалната безработицата в САЩ стигна 14,7%, най-много след Голямата депресия
Обновена

Официалната безработицата в САЩ стигна 14,7%, най-много след Голямата депресия

Тръмп: Всички тези загубени работни места ще се върнат много скоро

Борейки се с кризата, причинена от новия коронавирус, канадските власти по-рано уточниха, че досега 7,5 млн. канадци са получили финансова подкрепа от програмата за подпомагане при извънредни ситуации в Канада, която осигурява 2000 долара на месец в рамките на максимум четири месеца за тези, които са загубили работата си заради епидемията.

Премиерът Джъстин Трюдо по-рано разпореди да се отпуснат 150 млрд. долара за социални помощи в подкрепа на гражданите по време на карантината, но според Канадския център за политически алтернативи поне 1,4 млн. безработни канадци не получават обезщетението, било защото не са работили достатъчно часове или не са спечилили достатъчен доход, за да се класират.

В същото време в съседните САЩ броят на заразените с коронавируса достигна над 1 200 000 души, което доведе до сурови карантинни мерки, които се отразиха и върху икономиката на Канада.