Китай ще достави още 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 в Африка и ще насърчи китайските компании да инвестират не по-малко от 10 милиарда долара в континента през следващите три години.

Това заяви президентът Си Дзинпин в понеделник, цитиран от "Ройтерс".

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Той има огромен брой мутации

Страната вече е доставила близо 200 милиона дози в Африка, където нивата на ваксиниране изостават на фона на нарастващата загриженост относно разпространението на новия вариант на коронавирус Омикрон, който за първи път беше идентифициран в Южна Африка.

Държазвният глава уточни, че 600 милиона дози ще бъдат дарения, а останалите 400 милиона дози ще бъдат осигурени чрез други средства, като съвместно производство от китайски компании и съответните африкански страни. Китай също така ще изгради 10 здравни проекта в Африка и ще изпрати 1500 здравни експерти, обеща още той.

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

Счита се, че има поводи за тревога при разпространението му

В реч чрез видеовръзка при откриването на Форума за сътрудничество между Китай и Африка, Си каза, че ще бъде създаден китайско-африкански трансграничен център, за да предостави на африканските финансови институции кредитна линия от 10 милиарда долара, но без да дава повече детайли.

Китай ще предостави 10 милиарда долара търговско финансиране за подкрепа на африканския износ, създаване на зона за търговско и икономическо сътрудничество и изграждане на китайско-африкански индустриален парк, каза той.