Решението на "Газпром" да спре доставките по-скоро може да се счита не за отговор, а за причина за въвеждането от Варшава на 26 април на обширни санкции срещу руския бизнес, които бяха обявени по обяд, пише руският вестник "Комерсант"

Вечерта на 26 април полската газова компания PGNiG официално обяви, че "Газпром" ги е уведомил за прекратяване на доставките от 27 април, ако газът не бъде платен по новата процедура. Полските власти многократно заявяваха, че няма да направят това, а на 26 април Пьотр Наимски, упълномощен представител на страната за стратегическата енергийна инфраструктура, отново потвърди това, като добави, че "всички възможности и рискове се разглеждат, ние сме готови за тях."

"Газпром" спря доставките на газ за България

"Газпром" спря доставките на газ за България

Решението е едностранно

Полският министър на климата Анна Москва подчерта, че Полша е подготвена за подобна ситуация, след като от години работи за намаляване на зависимостта си от руските енергийни източници. Тя заяви, че от известно време страната е ефективно независима по отношение на руския газ.

"Няма да има недостиг на газ в полските домове", написа в "Туитър" Анна Москва.

Министърът повтори това послание на пресконференция, като заяви: "Подходящите стратегии за диверсификация, които въведохме, ни позволяват да се чувстваме в безопасност в тази ситуация", каза тя, написа АП

Припомняме, че на 26 април Полша обяви, че налага санкции спрямо Русия заради инвазията в Украйна. Санкциите са в допълнение на пакетите, които бяха наложени в пет стъпки от страна на Европейския съюз.

Списъкът включва 35 руски и беларуски компании, включително "Газпром" и "Новатек", както и санкции върху 15 личности от Русия и Беларус.

В същия ден "Газпром" заяви, че спира доставките на газ и за България на същото основание. 

В случая с Полша спирането на доставките не прави голяма разлика. Дългосрочният договор между "Газпром" и PGNiG изтича на 1 октомври и властите на страната многократно заявяваха, че не възнамеряват да го подновяват. През 2021 г. PGNiG е внесла около 9,9 милиарда кубически метра газ от Русия (около 65% от потреблението).

Договорът на PGNiG очевидно предвиждаше авансово плащане за доставките през април на 15 април. Както се очакваше, след крайния срок за плащане продавачът на газа обикновено издава фактура в рамките на пет дни. Купувачът има една седмица за плащане, плюс допълнителни пет до седем дни (гратисен период). Вероятно "Газпром" е издал фактура на PGNiG веднага и на 27 април е изтекъл срокът за плащане.

При новините за спирането на доставките на "Газпром" за Полша цената на газа в хъба TTF скочи с 18% на месец напред до 107 евро за 1 мегаватчас (1300 долара за хиляда куб. м).

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

АП: Русия спря газовите доставки за Полша и България

АП: Русия спря газовите доставки за Полша и България

Нова политика на "Газпром"

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути. ЕК реше, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.