Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в профила си в Twitter, че е разговарял с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която са обсъдили възможностите за финансова помощ за Украйна, съобщи БНР.

Кристалина Георгиева потвърди, че е разговаряла в петък със Зеленски и го е уверила в "бърз отговор" на молбата на Украйна за спешно финансиране.

"Току-що говорих с президента Володимир Зеленски и изразих високото си уважение към неговата сила на духа и лидерство", написа тя в Twitter.

"МВФ се ангажира да подкрепя Украйна и нейния народ. Уверих Зеленски в бърз отговор на молбата на Украйна за спешна финансова помощ от МВФ." - посочи Георгиева.

Володимир Зеленски от своя страна отговори в Twitter, че е благодарен за спешната помощ, която вече е предоставена от МВФ, и призова глобалния кредитор да помогне за възстановяването на страната му след войната.

"МВФ трябва да поеме водещата роля във финансирането на възстановяването на след края на руската агресия", написа той.

Фондът заяви, че Украйна може да получи достъп до допълнителни 2,2 милиарда долара преди края на юни по стендбай споразумение с МВФ.

Спешното изплащане на пари от Световната банка за Украйна ще нарасне до 460 милиона евро (около 509 милиона долара) с вноски от страна на Швеция и Холандия и ще бъде представено за одобрение на борда в петък, заявиха вчера за Ройтерс източници, запознати със сделката.

БЧК събра над 900 хил. лв. за Украйна

БЧК събра над 900 хил. лв. за Украйна

АЕЦ "Козлодуй" дарява 100 хил. лв.