Четири фабрики в Испания, собственост на френския производител на гуми Michelin, планират отново да спрат производството през уикенда на 20-21 януари поради забавяне на доставката на суровини, причинени от кризата в Червено море, съобщи испанският филиал на компанията във вторник, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати и Великобритания започнаха поредица от удари срещу Йемен миналата седмица, насочени срещу подкрепяната от Иран милиция на хусите, чиито атаки срещу международно корабоплаване прекъснаха един от най-важните маршрути в света от декември.

Около десет корабни линии са избрали да отклонят корабите си, които преди са използвали този маршрут през Южна Африка, увеличавайки времето за пътуване на доставките до Европа с около 10 дни.

Michelin вече преустанови работните смени в своите испански заводи през уикенда на 13-14 януари поради по-дълги срокове за доставка на суровини, необходими за производството на каучук и които се доставят по море от Азия, каза компанията пред Ройтерс.

Испанският вестник Expansion съобщи по-рано във вторник, че Michelin ще спре работа за втори уикенд и компанията по-късно потвърди пред Reuters, че спирането e планирано за 20-21 януари.

Ходът на Michelin в Испания е подобен на мерките, предприети от други производители като автомобилните производители Tesla и Volvo Car, които миналата седмица обявиха, че спират част от производството в Европа поради недостиг на компоненти.

Испанските фабрики на Michelin са вторият по големина производител на каучук в компанията, но от ръководството заявиха, че разполагат с достатъчно запаси от каучук, за да се справят с продължаващата ситуация и не планира да предприема допълнителни мерки в Испания.

Испанската асоциация за търговия на дребно и хранително-вкусовата промишленост също каза, че кризата в Червено море е имала "значително въздействие" върху големите компании, участващи в производството и разпространението на храни, текстил и технологични продукти.

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Няма пострадали сред 24-членния екипаж