Литва разшири обхвата на забраната за транзит на стоки през нейната територия към руския ексклав Калининград на Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

Вече не се разрешава и транспортирането на бетон, дървени изделия, алкохол и промишлени химикали на алкохолна основа.

Говорител на на литовските митнически власти обясни, че този ход е резултат от влизането в сила на поетапното въвеждане на по-рано обявените санкции на Европейския съюз срещу Москва.

На 18 юни Литва обяви, че налага забрана за транзит на стоки към руския регион Калининград.

Литовският президент Гитанас Науседа подчерта, че балтийската страна "трябва" и "ще" наложи санкциите на ЕС за руски стоки на фона на острата реторика от страна на Москва относно неотдавнашните ограничения на Вилнюс, засягащи Калининград.

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

Джабаров: При заплаха за нашата сигурност със загуба на територия ще предприемем крайни мерки

Стоки, които попадат в хуманитарни или основни категории, като храни, остават извън обхвата на санкциите.

Москва заклейми хода на Литва, наричайки го "блокада", и обеща да отговори на забраната по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Според Кремъл действията на Вилнюс са незаконни и противоречащи на международните споразумения. Литовските власти обаче твърдят, че страната не налагала едностранни или допълнителни ограничения, а само прилага последователно санкциите на ЕС.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Решението било безпрецедентно и незаконно