Отказът на Литва да допусне някои стоки, ударени със санкциите на Европейския съюз, до руския балтийски ексклав Калининград може да предизвика военна конфронтация, предупреди висш руски депутат в сряда, съобщава АП.

Владимир Джабаров, заместник-ръководител на комисията по външни работи в долната камара на руския парламент, каза, че ако Калинградска област бъде изправена пред блокада, "това може да доведе до въоръжен конфликт".

"Руската държава трябва да защити своята територия и да гарантира своята сигурност", каза Джабаров в телевизионни коментари. "Ако видим заплаха за нашата сигурност, която е изпълнена със загуба на територия, със сигурност ще предприемем крайни мерки и нищо няма да ни спре.

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕК обмисля нови правила за транзита през Литва

Изявлението на Джабаров последва предупреждението на Кремъл, че ще отвърне на ограниченията на транзита до Калининградска област, която граничи с членовете на ЕС и НАТО, Полша и Литва, което поражда опасения от пряка конфронтация между Русия и НАТО.

Опит на Русия да използва сила срещу Полша или Литва би предизвикал пряк конфликт с НАТО, което е задължено да защитава всеки от своите членове съгласно клаузата за взаимна отбрана.

Литва подчерта, че забраната за движение на санкционирани руски стоки е част от четвъртия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като отбеляза, че се прилага само за стомана и черни метали, започвайки от 17 юни. Тя отхвърли описанието на Русия за този ход като блокада, подчертавайки, че несанкционирани стоки и пътници от железопътния транспорт все още могат да се движат през Литва.

В съответствие с решението на ЕС обаче транзитът на някои други продукти, произведени в Русия, ще бъде забранен през юли, доставките на въглища ще бъдат спрени от август, а доставките на петрол и нефтопродукти ще бъдат спрени през декември.

Русия обвинява, че ограниченията за транзит са нарушили предишни споразумения с ЕС, предвиждащи свободен поток на стоки към региона.

По-рано този месец Николай Патрушев, влиятелният секретар на Съвета за сигурност на Русия и близък довереник на президента Владимир Путин, предупреди, че Москва ще отговори с неуточнени мерки, които "ще имат значително отрицателно въздействие върху населението на Литва".

Русия упрекна САЩ за блокадата на Калининград

Русия упрекна САЩ за блокадата на Калининград

Ходът бил част от модела на "все по-враждебни действия от американска страна" спрямо Москва