Русия упрекна Съединените щати за забраната от страна на Литва за преминаване на стоки под санкционен режим от и към руския ексклав Калининград, която изостри и без това високото напрежение между Москва и Запада, съобщава "Ройтерс".

Така нареченият "колективен Запад", по изричното указание на Белия дом, наложи забрана на железопътния транзит на редица стоки от и към Калининградска област, се посочва в изявление на реското външно министерство.

Уточнява се, че този ход е част от модела на "все по-враждебни действия от американска страна" спрямо Русия.

От края на миналата седмица Литва, член на Европейския съюз, започна да блокира транзита на руски стоки, които попадат под санкциите на ЕС, след като в сила влезе нов пакет наказателни мерки.

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕК обмисля нови правила за транзита през Литва

От своя страна, Москва заклейми този ход, наричайки го "блокада", и обеща да отговори на забраната на Литва по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Литва заяви, че има готовност, в случай че Русия я изключи от регионалната енергийна мрежа.

Съгласно изчисления на руските власти забраната ще спре 30-50% от товарния трафик. Те посочват, че стоките бързо може да бъдат пренасочени към кораби, преминаващи през Балтийско море.

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Решението било безпрецедентно и незаконно

Преди дни премиерът на Литва Ингрида Симоните отрече руските твърдения за блокада, подчертавайки, че транзитът на пътници продължава без прекъсване, като е засегнат само 1% от общия руски товарен транзит към Калининград.

Днес Кремъл заяви и че отказът на Вашингтон да позволи на руски самолет да отлети до САЩ, за да прибере руски дипломати, показва, че американските призиви за продължаване на диалога не са искрени.

Заради влошаването на двустранните отношения Русия счита, че не е възможно да се проведат консултации на експертно ниво със САЩ по редица двустранни въпроси, които са били предвидени за близко бъдеще.

Литовският президент: Калининград не е проблем само между Литва и Русия

Литовският президент: Калининград не е проблем само между Литва и Русия

Жозеп Борел уточни, че се разработват конкретни указания за транзита до руския ексклав