Президентът на Франция Еманюел Макрон каза в петък, че на този етап вижда малък шанс за споразумение с Русия за извеждане на зърно от украинското пристанище Одеса, но каза, че се водят разговори за възстановяване на железопътните маршрути, свързващи Одеса с река Дунав в Румъния като алтернатива, предава Ройтерс.

Невъзможността Украйна да използва основното си дълбоководно пристанище Одеса поради военното нахлуване на Русия доведе до скок в глобалните цени на храните и предупреждения от ООН за опасност от глад в по-бедните страни, които разчитат в голяма степен на внос на зърно.

Русия отрича, че тя е причината за проблема и обвинява Киев, че не успява да изведе кораби със зърно от Одеса. Организацията на обединените нации се опитва да сключи сделка за възобновяване на морския износ от Украйна в замяна на улесняване на руския износ на храни и торове, но това ще се нуждае от зелена светлина на Москва.

"Трябва да говорим с Русия относно продоволствената сигурност и подобни дискусии могат да бъдат оправдани чрез пряка връзка с генералния секретар на ООН, за да извадим зърното от Одеса", каза Макрон пред френската телевизия BFM TV на връщане от Украйна.

"Но аз не вярвам много в този път, защото вече имах разговори преди няколко седмици с президента (Владимир) Путин, но той не беше склонен да приеме резолюция на ООН по този въпрос.

След като проведе дискусии с лидерите на Украйна, Германия, Италия и Румъния в Киев в четвъртък, Макрон каза пред телевизионния оператор TF1, че се разглеждат варианти за възстановяване на железопътния маршрут от Одеса до река Дунав в Румъния.

Припомняме, че Русия бомбардира ключов мост над устието на река Днестър, свързващ Одеса с украинското дунавско пристанище Измаил, от което с фериботи и кораби зърното може да се прехвърли в Румъния.

"Одеса е на няколко десетки километра от Румъния и през Румъния (бихме) имали достъп до Дунав и жп линията", каза Макрон. "Ние сме в процес на създаване на един вид точка на свързване, където бихме могли да експортираме това зърно много по-силно, бързо и масово, отколкото правим днес."

Дипломатически източник, запознат с идеята, каза, че инициативата в крайна сметка ще доведе до преместване на зърното в черноморското пристанище Констанца, където след това може да се изнася на по-големи плавателни съдове.

Макрон каза, че Париж ще изпрати експерти, които да помогнат на Букурещ, тъй като се изискват значителни инвестиции за схемата.

Украйна се стреми да използва шосейни, речни и железопътни връзки, за да увеличи месечния си износ на зърно до около 2 милиона тона, но това остава доста под предвоенните обеми от около 6 милиона.

Украйна изнася зърно през Полша и през Румъния

Украйна изнася зърно през Полша и през Румъния

"Тези маршрути не са идеални, но правим всичко възможно, за да ги развием"