Френският президент Еманюел Макрон беше освиркан от събралите се по време на посещението си в Източна Франция днес, съобщи АФП. Това беше първото му пътуване до френски регион, откакто подписа непопулярната пенсионна реформа.

Местните в региона Елзас скандираха лозунги, включително "Оставка!",  "Ние не искаме тази реформа, какво не разбирате?" и обвинения в корупция към правителството.

За кратко е прекъснато и електрозахранването във фабрика, която той е посетил.

Дори в регион, който е про-Макрон - той гласува малко повече за него от средното за страната на президентските избори през 2022 г. - посрещането беше предимно враждебно.

И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

Синдикатите: Президентът не разбира гнева на работещите

Припомняме, че след речта на френския президент дни по-рано, по улиците на няколко града, сред които и Париж, преминаха спонтанни шествия, в които се включиха стотици.

Френското правителство ще разработи последователен план за изправяне на Франция на крака през следващите 100 дни и за оздравяване на страната след седмиците на протести срещу непопулярния законопроект за пенсионна реформа, заяви Макрон в телевизионната си реч в понеделник.

Той също така обеща да започне нови преговори със синдикатите за по-добри условия на труд. Профсъюзите протестират от месеци срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст с две години до 64 години и заявиха, че няма да подновят преговорите с правителството по други теми без отмяна на пенсионната реформа.

Макрон към Франция: Разбирам гнева срещу пенсионната реформа
Обновена

Макрон към Франция: Разбирам гнева срещу пенсионната реформа

Политическата и социалната криза не е приключила, предупреди президентът

В телевизионно обръщение към нацията френският президент Еманюел Макрон заяви, че разбира гнева на французите заради широко непопулярната си пенсионна реформа, и изрази съжаление, че не е постигнат консенсус по отношение на промяната.

Президентът се обърна към Франция за първи път, откакто подписа закона за пенсионната си реформа, изправен пред предупреждения, че политическата и социалната криза, предизвикана от промените, не е приключила.

Макрон заяви, че "тези промени са необходими, за да се гарантира пенсията на всички", след като прие закона за пенсиите в събота. Това стана само няколко часа след като Конституционният съд потвърди повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. С което предизвика обвинения, че е вкарал закона в сила посред нощ.

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система

Макрон призна, че е разгневен от нарастващите цени и работните места, които не позволяват на "твърде много французи да живеят добре".

"Тези промени бяха необходими", защити се президентът на републиката.

"Въпреки че броят на пенсионерите се увеличава, а средната продължителност на живота се удължава, отговорът не може да бъде намаляване на пенсиите.

Не би могло да бъде и увеличаване на вноските на работещите. Не би могло да бъде, както много пъти съм чувал, да не се прави нищо.

45-годишният Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки реформи във Франция и нова политика. Но опонентите му го обвиняват във все по-отстъпчиво и антидемократично поведение.

В събота обаче министър-председателят Елизабет Борн обеща, че след приемането на пенсионната реформа правителството ще продължи с още реформи.

"Решени сме да ускорим" темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията "Ренесанс" на Макрон.

Синдикални шефове призоваха за "народна и историческа вълна" от хора по улиците, които да се противопоставят на реформите на 1 май.

Като прелюдия към протестите на 1 май железопътните профсъюзи призовават за ден на "железопътен гняв" на 20 април.