Френското правителство ще разработи последователен план за изправяне на Франция на крака през следващите 100 дни и за оздравяване на страната след седмиците на протести срещу непопулярния законопроект за пенсионна реформа, заяви президентът Еманюел Макрон в телевизионна реч в понеделник.

Той също така обеща да започне нови преговори със синдикатите за по-добри условия на труд. Профсъюзите протестират от месеци срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст с две години до 64 години и заявиха, че няма да подновят преговорите с правителството по други теми без отмяна на пенсионната реформа.

В телевизионно обръщение към нацията френският президент Еманюел Макрон заяви, че разбира гнева на французите заради широко непопулярната си пенсионна реформа, и изрази съжаление, че не е постигнат консенсус по отношение на промяната.

Президентът се обърна към Франция за първи път, откакто подписа закона за пенсионната си реформа, изправен пред предупреждения, че политическата и социалната криза, предизвикана от промените, не е приключила.

Макрон заяви, че "тези промени са необходими, за да се гарантира пенсията на всички", след като прие закона за пенсиите в събота, само няколко часа след като Конституционният съд потвърди промяната на знамето за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което предизвика обвинения, че е вкарал закона в сила посред нощ.

"Постепенно, работейки повече, се създава и повече богатство за цялата ни страна", добави той.

Макрон призна, че е разгневен от нарастващите цени и работните места, които не позволяват на "твърде много французи да живеят добре".

"Тези промени бяха необходими", защити се президентът на републиката.

"Въпреки че броят на пенсионерите се увеличава, а средната продължителност на живота се удължава, отговорът не може да бъде намаляване на пенсиите.

Не би могло да бъде и увеличаване на вноските на работещите. Не би могло да бъде, както много пъти съм чувал, да не се прави нищо.

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система

"Затова тези промени бяха необходими и представляват усилие, това е вярно", продължи Еманюел Макрон.

Френският президент заяви, че пенсионната реформа в страната ще започне да се прилага "постепенно през есента".

"Както знаете, в петък Конституционният съвет даде кураж и призна пенсионната реформа за легитимна. Аз, логично, веднага обнародвах този закон. Пенсионната реформа ще влезе в сила през есента", заяви френският лидер.

В същото време Макрон заяви, че не иска да "остане глух за исканията за социална справедливост". "Приема ли се този закон от обществото? Очевидно не", заключи президентът.

Миналата седмица Макрон одобри пенсионната реформа, след като тя беше одобрена от Конституционния съвет. Тя включва повишаване на възрастта за пенсиониране в републиката от 62 на 64 години.

Вечерното обръщение поставя началото на една вероятно трудна битка за френския президент, който се опитва да поправи щетите, нанесени на публичния му имидж и на политиката с прокарването на пенсионния план през парламента миналия месец.

След три месеца на протести и стачки левицата и профсъюзите се заканиха да не се предават и предупредиха за масови протести на 1 май, Деня на труда.

Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че мнозинството от французите продължават да са против реформата, която правителството прокара в парламента, използвайки спорен механизъм, позволяващ приемането ѝ без гласуване.

Макрон свали луксозен часовник по време на интервю за пенсионната реформа

Макрон свали луксозен часовник по време на интервю за пенсионната реформа

Протестите във Франция продължават

Междувременно рейтингът на Макрон се понижи, а някои анализатори смятат, че той е дал преднина на крайнодясната лидерка Марин льо Пен по дългия път към изборите през 2027 г.

Пресата широко го нарече "Пирова победа" по името на гръцкия цар, който победил римляните, но в процеса на победата по-голямата част от армията му била унищожена.

Лидерът на влиятелния профсъюз CGT Софи Бине заяви в интервю за регионални вестници в неделя, че Макрон е "на път да се превърне в президент на хаоса".

"Той отваря пътя на партията "Национален сбор" на Льо Пен, която в едно проучване на общественото мнение беше показана като победител, ако президентските избори през 2022 г. се проведат отново в настоящия момент, каза тя.

"Еманюел Макрон далеч не е приключил с необходимостта да се справя със социалната и политическата криза, която продължава опасно да разпалва", се казва в редакционна статия на вестник "Монд".

В него се отбелязва, че Льо Пен е единственият френски политик, чиято популярност е нараснала чувствително от кризата, докато доверието в демократичните институции на страната е спаднало.

Рейтингът на Макрон продължава да пада

Рейтингът на Макрон продължава да пада

Причината е спорната пенсионна реформа

"Цената на пенсионната реформа изглежда непосилна", се казва в статията.

Кризата идва и в момент на все по-големи предизвикателства на международната сцена за Макрон, който се сблъска с обвинения в приятелство с Китай по време на посещението си в Пекин миналата седмица.

45-годишният Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки реформи във Франция и нова политика. Но опонентите му го обвиняват във все по-отстъпчиво и антидемократично поведение.

"Еманюел Макрон вече няма авторитет... така че изведнъж той става брутален и авторитарен", заяви в неделя пред френската телевизия депутатът от твърдата левица Клементин Отен.

Льо Пен заяви, че Макрон има три избора, за да сложи край на кризата, "която сам създаде" - референдум за промените, парламентарни избори или оставка.

В събота обаче министър-председателят Елизабет Борн обеща, че след приемането на пенсионната реформа правителството ще продължи с още реформи.

"Решени сме да ускорим" темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията "Ренесанс" на Макрон.

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Френското правителство няма да се поддаде на проявяващите насилие в битката за пенсиите

Бине и други синдикални шефове призоваха за "народна и историческа вълна" от хора по улиците, които да се противопоставят на реформите на 1 май.

Като прелюдия към протестите на 1 май железопътните профсъюзи призовават за ден на "железопътен гняв" на 20 април.