През тази година Москва и Пекин са длъжни да съгласуват базовите условия по доставката на руски газ в Китай и това съгласуване трябва да  бъде ускорено. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев пред журналисти в Китай, където се намира на четиридневно посещение.

Към момента ние сме готови да започнем работа по две направления - доставката на енергоресурси в Китай по западното и източното направление, заяви руският държавен глава и подчерта, че ако Русия и Китай се договорят за ценовите параметри, в което няма съмнение, тогава може да се смята, че основният въпрос е решен.

Той допълни, че страната му изхожда от това, че сега това е най-важната тема, в областта на енергетиката, между двете страни. Позициите се сближават и се надяваме, че ще бъде постигнат консенсус.

Представители на „Газпром" и Китайската национална газова корпорация (CNPC) съобщиха, че са създали работни групи по отделните условия на контракта за доставка на руски газ в Китай, за който се предвижда да бъде подписан в средата на текущата година.

По време на срещата Медведев подчерта, че Русия работи усилено за подобряване на инвестиционния климат. Той призна, че конкурентоспособността на руската икономика се е понижила в сравнение в икономиката в други страни, членки на БРИКС, и това е причината националния инвестиционен климат да бъде кардинално изменен.

Ние безусловно сме привлекателна страна, защото разполагаме с големи възможности, огромна територия, съответно гигантски пазар, огромни залежи на полезни изкопаеми, развиваща се икономика, но имаме и много проблеми, изтъкна руският държавен глава.

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) подписаха меморандум за сътрудничеството на държавните финансови институти за развитие. Това на практика е първата крачка към използването на националните валути при взаимно кредитиране.

В момента страните от БРИКС са принудени при сключването на договори да обменят валутата си в долари. Властите в развиващите се страни многократно са заявявали, че искат да увеличат престижа на местните валути, както и да се повиши тяхното използване в международната търговия.

С подписаният документ се разширяват възможностите за кредитиране.

Във тази връзка Дмитрий Медведев заяви, че тази крачка може да бъде направена от всички страни в БРИК, без изключение: „Смятам, че не би трябвало да има изключения, дори и с икономиката на ЮАР."

В заключение руският държавен глава подчерта, че страните в БРИКС се обединяват не само по признаци като растяща икономика, привлекателни пазари, но и заради това, че Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР имат общи възгледи за развитието на общи възгледи на международния живот, световната икономика и политическите процеси.