Италианският премиер Джорджия Мелони обеща в неделя да "поднови" сътрудничеството с Китай, подписвайки тригодишен план по време на първото си официално посещение в Пекин. Мелони, която ръководи дясно правителство от 2022 г., обяви това по време на среща с китайския премиер Ли Цян. Рим търси подобрение на търговските отношения с Пекин след излизането си от инициативата "Един пояс - един път" миналата година, предава Ройтерс.

Мелони каза, че петдневното й посещение е "демонстрация на волята за започване на нов етап и подновяване на двустранното сътрудничество". Подписаният меморандум за индустриално сътрудничество включва стратегически сектори като електрически превозни средства и възобновяеми енергийни източници.

Тя също така присъства на бизнес форум между Италия и Китай, където бяха поканени компании като Pirelli, ENI, Leonardo, както и производители на вино и луксозни модни марки като Dolce & Gabbana. Мелони подчерта важността на балансирането на търговските интереси и обмен между двете страни.

По време на срещата си с китайските лидери, Мелони се очаква да повдигне въпроса за икономическата подкрепа на Китай за Русия във войната срещу Украйна и за китайското пренасищане на пазара.

Въпреки оттеглянето си от "Пояс и път", Италия продължава да поддържа значителни търговски връзки с Китай. Мелони ще се срещне и с президента Си Дзинпин и топ законодателя Джао Лежи, третия в йерархията на китайското ръководство.

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германският вицепремиер Роберт Хабек ще посети Китай