Германският канцлер Ангела Меркел настоява значителна част от финансовата помощ за Гърция да бъде отделено от Международния валутен фонд, а останалите необходими средства да бъдат в рамките на двустранни заемиот държавите от еврозоната.
Те обаче не трябва да бъдат от бюджета на Европейския съюз.

В началото на срещата на страните членки в Брюксел Меркел поиска да се изменят правилата на съюза и да се предвидят по-сериозни санкции за страните, които надскачат възможностите си - бюджетен дефицит от 3% от БВП, както е случаят с Гърция.

Ограничението е валидно за страните от еврозоната, а Гърция завърши 2009 година в дефицит от 12.7%.

"Въвеждането на единна валута направи страните от еврозоната взаимнозависими. Повече това номер няма да мине", коментира Ангела Меркел, цитирана от БиБиСи.

Според данни на социологически проучвания немските данъкоплатци са против отделянето на финансовите средства за Гърция, тъй като това ще стане директно от техните джобове, тъй като Германия е страната с най-висока вноска в ЕС.

От своя страна гърците провеждат почти ежедневно протести и стачки срещу финансовите мерки на правителството си.

Пред Бундестага Ангела Меркел заяви, че правителството й е склонно да окаже помощ на Гърция, но такива ситуации в бъдеще не трябва да възникват. Думите на канцлера бяха приети с аплодисменти.

Миналата седмица Меркел дори бе по-решителна, заявявайки че за нарушителите на финансовата дисциплина трябва да бъде предвидено и изключване от еврозоната.

Ангела Меркел предупреди, че Германия има намерение да взаимодейства с Франция.

Вчера председателят на ЕК Жозе Барозу призова европейските лидери да окажат по-бързо помощ на Гърция. По думите на Барозу, ситуацията с Гърция представлява „изпит за верността в Европейския и валутния съюз".

Коментари отбелязват обаче, че председателят на ЕК е бивш председател на Португалия - страна, която също затъна в дългове, макар и в по-малка степен отколкото Гърция, а само преди дни международните агенции намалиха рейтинга на португалските държавни облигации.

С подобен призив вчера се обърна и еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който заяви, че Европейската комисия предпочита Гърция да получи финансова помощ от страните от еврозоната, а не от МВФ.

Вече не веднъж анализатори предупредиха, че ако страна членка на еврозоната се обърне за помощ към МВФ, то това ще намали доверието в еврото и може да повлече към дъното и останалите страни от еврозоната.