Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е посъветвала в понеделник активистите за климата, че "трябва да бъдат по-гръмогласни" и да окажат натиск върху Германия, ако искат ЕС да забрани вноса на руски газ, пише европейската редакция на американския вестник "Политико"

"Трябва да сте по-гръмогласни... към лидерите на правителствата, вашите премиери", каза Мецола във видео, видяно от вестника, докато говори пред климатични активисти на специална конференция за отбелязване на Деня на Европа в Страсбург.

В отговор на на въпрос на две участнички в кампанията от Полша, след като те попитаха върху кои страни трябва да съсредоточат (своята активност), тя каза: "Всички те, но Германия - Германия е номер едно".

Германия подкрепя ембарго върху руския петрол?

Германия подкрепя ембарго върху руския петрол?

Предвижданата мярка е част от обмисляния шести пакет от санкции на ЕС

В момента страните от ЕС все още преговарят за шести пакет от санкции срещу Русия, който включва поетапна забрана за вноса на руски петрол. Но сделката е изправена пред съпротивата на няколко страни, включително Унгария (и България_бел.ред.), около срока за въвеждане на ембаргото.

Мецола каза, че не вярва, че унгарският премиер Виктор Орбан ще блокира напълно забраната за петрол. "Не мисля, че ще го направи", каза тя на активистите. По-рано унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че страната се нуждае поне от пет години, за да се откаже от руския петрол.

След като условията за забрана на петрола бъдат договорени, блокът вероятно ще се насочи към руския газ. Но подобен ход вероятно ще се окаже още по-голямо предизвикателство, като се има предвид, че ЕС е много по-зависим от руския газ в сравнение с въглищата или петрола - 40 процента от общите доставки.

Въпреки че предприема стъпки да се откаже от руския газ, Берлин е малко вероятно да подкрепи план за незабавна забрана на вноса на газ от Москва и казва, че се стреми към пълно прекратяване на вноса му до 2024 г. Природният газ представлява малко над една четвърт от енергийния микс на Германия през 2020 г. 

Германски държавни служители тихомълком подготвят кризисен план за евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ, съобщи по-трано днес "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Министерството на външните работи на Германия не коментира материала в "Политико".

Газово ембарго би потопило Германия в остра рецесия

Газово ембарго би потопило Германия в остра рецесия

Внезапно спиране на доставките ще застраши 220 млрд. евро в германската икономическа продукция