Митническият съюз (обединяващ Русия, Казахстан и Беларус) и Израел започнаха работа по създаването на съвместна изследователска група, която да проучи възможностите за създаване на зона за свободна търговия. Това съобщиха днес от Евразийската икономическа комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС
Съвместната група ще се състои от експерти на страните, членуващи в Евразийската икономическа комисия и еврейската държава.

По думите на министъра по търговията в Евразийската икономическа комисия Андерий Слепнов, „задачата на изследователската група е да проведе задълбочен системен анализ на перспективите за създаването на зона за свободна търговия между страните". Тя трябва да определи, какви въпроси може да обхване подобно споразумение и да набележи възможни подходи за взаимноизгодно регулиране на чувствителните въпроси в конкретните отрасли, допълва министърът.

В резултат от своят работа групата трябва да представи специален отчет и препоръки, на чиято основа може да бъде взето решение за започване на преговори за създаване на зона за свободна търговия между митническия съюз и Израел.

От комисията обясниха, че съвременните споразумения за формиране на зони за свободна търговия са насочени към осигуряване на благоприятни условия за развитие на търговско-икономическото сътрудничество. Освен класическите въпроси за либерализацията на търговията чрез намаляване на мита и такси, в такива споразумения се включват и тема като облекчение на взаимната инвестиционна дейност, развитие на трансграничната  търговия с услуги, осигуряване на защита и насърчаване на капиталовложенията.