Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, спадна до най-ниското си ниво от повече от 52 години насам миналата седмица. В същото време условията на пазара на труда в САЩ продължиха да се затягат на фона на острия недостиг на работници, предаде Ройтерс.

Спадът, отчетен от американското Министерство на труда в седмичния му доклад, вероятно е преувеличен поради трудностите при коригирането на данните за сезонните колебания по това време на годината. Докладът следва новината от миналата седмица, че през ноември равнището на безработица е спаднало до 21-месечно дъно от 4,2%.

Молбите за обезщетения за безработица са намалели с 43 000 до сезонно изгладените 184 000 за седмицата, приключила на 4 декември, сочат данните. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 215 000 молби за периода.

Байдън се похвали с по-добри от очакваното данни за заетостта в САЩ

Байдън се похвали с по-добри от очакваното данни за заетостта в САЩ

Безработицата в страната намалява, а заплатите растат

Заявленията са намалели от рекордните 6,149 милиона в началото на април 2020 г. Те обикновено се увеличават със застудяването на времето, но според икономистите е малко вероятно този сезонен модел да се запази поради затягането на пазара на труда.

Все пак сериозен ръст на подадените молби се наблюдава в щатите Калифорния, Ню Йорк и Мичиган.

В края на октомври в САЩ е имало 11 милиона незаети работни места, показват още данните.